Kovářová (STAN): Dětské skupiny pomůžou matkám i celým rodinám

09.03.2014 21:45

Návrh zákona, který zavádí dětské skupiny, je nutný přijmout co nejdříve. Shodli se na tom poslanci a experti na dnešním semináři v poslanecké sněmovně. V mateřských školách v současnosti chybí přibližně 60 000 míst a právě dětské skupiny by mohly nahradit část chybějící kapacity. Návrh Zákona ministrů TOP 09 nestihl v minulém období schválit parlament, který se jím už zabýval.

Kovářová (STAN): Dětské skupiny pomůžou matkám i celým rodinám
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Návrh, který s uzákoněním dětských skupin počítá, bude v prvním čtení sněmovna projednávat na své březnové schůzi. „Dětské skupiny jsou užitečná věc. Nevyřeší úplně vše, ale mohou hodně pomoci matkám i celým rodinám. Věřím, že zákon může platit už letos na podzim,“ uvedla poslankyně TOP 09 Věra Kovářová.

Anketa

Jaká strana, aktuálně pod 5 procent, je Vám nejblíž?

11%
23%
hlasovalo: 3943 lidí
Na semináři diskutovala o komplexních možnostech péče o předškolní děti více než stovka politiků a expertů. Návrh zákona, který umožní vznik dětských skupin, představila současná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová -Tominová. Mezi hosty semináře byli zástupci akademické i neziskové sféry, ale debatovaly také hned čtyři členky poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Nad tím, kde mohou dětské skupiny pomáhat, se zamýšlela například poslankyně TOP 09 Markéta Adamová, poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková se zase podívala na budoucí fungování pohledem lékařky a členky sociálního výboru Sněmovny.

Dětské skupiny bude moci podle návrhu zřídit prakticky kdokoliv – obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, obce a kraje, nadace, ale i vysoké školy. Nejčastějším zřizovatelem dětských skupin by měl být zaměstnavatel. Ten si navíc výdaje na provoz takového zařízení bude moci uplatnit jako daňově uznatelné náklady. Za péči o dítě v dětské skupině rodiče platit mohou, ale nemusí, záleží na okolnostech. Důležité ale je, že pokud už platit budou, zaplatí pouze skutečné náklady. Dětské skupiny se totiž nemají provozovat za účelem zisku.  

Podle politiků TOP 09 by se měl ale zákon ještě upravit tak, aby mezi poskytovatele služby péče o dítě mohly být zařazeny také spolky, dřívější občanská sdružení.

„Zákon nabídne další službu péče o děti i pro rodiče, kteří pracují z domova na částečný úvazek nebo se chtějí vzdělávat. Je to moderní verze, která také ženám rozšíří možnosti na trhu práce,“ řekla místopředsedkyně školského výboru a poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Vytváření dětských skupin neklade velké nároky na veřejné rozpočty -  na rozdíl od případného budování nových školek. Proto jsou ekonomicky výhodné i pro malé obce. Podmínky, za nichž dětské skupiny mohou fungovat, jsou jednodušší než v případě mateřských škol. O děti se přitom budou starat kvalifikovaní lidé.

 

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.