Královéhradecký kraj: Se zřízením soukromého Gymnázia v Hořicích kraj zásadně nesouhlasí

03.08.2014 18:50

I přes negativní vyjádření kraje posvětilo MŠMT zřízení nového soukromého čtyřletého Gymnázia v Hořicích. Kraj se proti tomuto kroku ohrazuje. Ministerstvo tím popřelo svůj příslib, že v podobných případech dá právě na doporučení kraje. Zřízení nového subjektu odporuje i dlouhodobému vývoji počtu žáků.

Královéhradecký kraj: Se zřízením soukromého Gymnázia v Hořicích kraj zásadně nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Od nového školního roku, tedy od 1. září 2014 by mělo v Hořicích začít fungovat nové soukromé čtyřleté gymnázium. Soukromou střední školu zapsalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy do rejstříku škol a školských zařízení i přesto, že původně v únoru letošního roku byla žádost o zapsání zamítnuta. „S tímto krokem kraj zásadně nesouhlasí. Ministerstvo navíc nedodrželo příslib, že v podobných situacích bude názor kraje pro další rozhodování zásadní,“ říká Táňa Šormová, krajská radní pro oblast školství.

Ministerstvo otočilo a soukromému čtyřletému gymnáziu dalo zelenou. A to i přes to, že zákonem požadované stanovisko kraje bylo negativní, stejně jako vyjádření Krajského úřadu. Zřizování nových subjektů v oblasti středního školství, zvláště pak gymnázia, je nejen v rozporu se schváleným Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Královéhradeckého kraje (2012 – 2016), ale nenahrává mu ani postupný úbytek žáků, kteří na střední školy nastupují. Bohužel se ani na základě nepříznivého demografického vývoje nepředpokládá, že by se situace do budoucna výrazně zlepšila. „Hlavním důvodem našeho nesouhlasu je snižující se počet žáků, se kterým neustále bojujeme. Spolu s hejtmanem se chceme osobně setkat s ministrem školství Marcelem Chládkem a dál o této záležitosti jednat,“ doplňuje radní Šormová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-kralovehradecky.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

19:05 Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě