Krejčí (ČSSD): Ministr Balvín musí přestat s destabilizací kultury

01.08.2013 12:12

Rozhodnutí ministra kultury Jiřího Balvína bleskově odvolat ředitele Národního divadla Jana Buriana považuji za nepřijatelné.

Krejčí (ČSSD): Ministr Balvín musí přestat s destabilizací kultury
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Je skandální, aby takto zásadní personální čistky prováděl ministr úřednické vlády, která vznikla mimo struktury Parlamentu a dosud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Jiří Balvín se chová jako mocipán, který se schovává za fráze o průhledných výběrových řízeních. A to vše ve chvíli, kdy se rýsovala pro Národní divadlo naděje na koncepční vedení. Bohužel pan Burian nebude mít šanci realizovat svou představu o fungování divadla. Přitom byl vybrán skupinou renomovaných expertů a o směřování instituce vedl širokou odbornou i politickou debatu.  

Odvolání šéfa Národního divadla proběhlo bez potřebné odborné diskuse a shody, jde o mocenské rozhodnutí ministra, kterého nikdo nevolil a které poškodí českou kulturu.

Vyzývám ministra Balvína, aby zastavil jakékoli zásadní personální změny a přestal oblast kultury dále destabilizovat. Je nutné, aby si uvědomil, že je ministrem vlády, která funguje bez důvěry a bez opory v Poslanecké sněmovně.

Ivan Krejčí, stínový ministr kultury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách