Kříž (Svobodní): Zrušit důchody i sociální dávky a nahradil je sociálními půjčkami

23.09.2014 18:39

Svůj volební program a politické názory dnes novinářům představil kandidát Svobodných do Senátu v Praze 5 Roman Kříž. Každý účastník navíc obdržel „Glejt o propuštění z daňového otroctví“ zhotovený na krásném ručním papíře.

Kříž (Svobodní): Zrušit důchody i sociální dávky a nahradil je sociálními půjčkami
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Lidem se podle něj bude lépe žít, když jim stát nechá více peněz, aby je mohli utratit dle svého rozhodnutí. Průměrně vydělávající zaměstnanec přijde kvůli všem skrytým platbám, poplatkům, daním a regulacím o skoro 70% toho, co by mohl dostat. „Nechť lidi posoudí, jestli těch zhruba 30 tisíc, o které průměrný zaměstnanec (s platem 25 tis. hrubého) přijde kvůli státu, je hodnota, kterou od státu dostane v podobě kvalitní a dostupné zdravotní péče, zda stát zajišťuje bezpečnost lidí a jejich majetku, zda se o ně postará v nemoci a ve stáří, nebo zda se za vybrané peníze nejprve politici a úředníci postarají sami o sebe,“ upozornil Roman Kříž.

Svobodní dle jeho slov chtějí, aby se zase vyplatilo pracovat, vyrábět zboží a poskytovat služby, které lidi chtějí, nikoliv psát „projekty“ a čerpat dotace, případně se snažit vyšplhat do co nejlépe placené funkce ve veřejné správě. A jediná cesta, jak toho dosáhnout, je razantní omezení činnosti státu. Podle Kříže by šlo bezbolestně zredukovat činnost státu o 80% už během několika let.

„Jsme tu pro lidi, kterým vadí, že takoví jako pan Špidla, mají důchod přes sto tisíc, pobírají výsluhy v řádech mnoha desítek tisíc. Pro lidi, kteří jim na tyto nezasloužené prebendy nechtějí přispívat ze svých těžce vydělaných peněz,“ zdůraznil mj. Roman Kříž.

Zrušit důchody a sociální dávky

Roman Kříž dále vysvětloval, proč by zrušil důchody a sociální dávky a nahradil je sociálními půjčkami, a proč by mělo být volební právo podmíněno schopností se postarat o své záležitosti.

„Dnes každý zaměstnanec platí po dobu cca 40 let třetinu svého platu na sociální pojištění, důchod však dostává cca 10 let ve výši 40% průměrné mzdy. Při dnešních podmínkách odvede člověk státu kolem 4 miliónů korun, zatímco v důchodu dostane kolem 1,5 miliónu,“ řekl Roman Kříž. Diskuse, jestli důchodci dostanou přidáno 45 nebo 50 korun měsíčně považuje za odporný výsměch všem, kteří poctivě pracovali celý život a nyní jsou na milost a nemilost vydáni úředníkům a politikům.

Sociální dávky jsou zneužívány, systém jejich výplaty nenutí lidi hledat si nové zaměstnání. Většina levicových politiků se navíc začala orientovat právě na lidi, kteří ve skutečnosti nechtějí pracovat. „Podle mého osobního názoru by člověk, který není schopen se postarat o své záležitosti, neměl mít možnost rozhodovat o záležitostech všech, neměl by mít volební právo,“ zdůraznil Kříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice