Krkoška (ANO): Podařilo se získat téměř jednu miliardu pro snížení emisí průmyslových podniků

23.10.2019 9:41

Včera, dnes i zítra - do regionu proudí evropské zdroje díky programu RE:START.

Krkoška (ANO): Podařilo se získat téměř jednu miliardu pro snížení emisí průmyslových podniků
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Krkoška

Jednání o víceletém rozpočtu Evropské unie na roky 2021 až 2027 vrcholilo v Bruselu minulý týden. Vedle summitu premiérů členských zemí, kteří stanoví celkový rámec financování, proběhlo ve dnech 16. a 17. října 2019 také 6. kolo jednání uhelných regionů v transformaci. Zástupci Moravskoslezského kraje jsou aktivní součástí této iniciativy a mají za cíl zajistit pro transformaci a rozvoj regionu nezbytné finanční zdroje. 

„Zatímco premiéři jednají o celkové výši rozpočtu a jednotlivých fondů, my se snažíme vyjednat a využít zdroje z nově navrhovaného fondu pro podporu spravedlivé transformace uhelných regionů,“ komentoval účast na jednání v Bruselu zmocněnec hejtmana pro program RE:START Zdeněk Karásek. 

Zapojení České republiky a Moravskoslezského kraje do Uhelné platformy probíhá v rámci širšího programu RE:START, který už do regionu značné finanční prostředky nasměroval. „Od roku 2017 do současnosti se jedná o financování projektů za více než dvě a půl miliardy korun. Zatím největšími projekty jsou nové fakulty Ostravské univerzity na Černé louce, jejich výstavba by měla být dokončena v roce 2022. Téměř jednu miliardu korun se také podařilo získat pro snížení emisí průmyslových podniků,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška a dodal, že další desítky milionů šly přes program RE:START do vybavení nemocnic.

„Včera úspěšní a dnes aktivní pro zítřejší strategické projekty, které dokončí proměnu regionu uhlí a oceli v moderní kraj atraktivní pro život a práci. S tímto cílem na paměti vedeme jednání v Bruselu i v Praze, abychom zajistili potřebné spolufinancování našich projektů,“ dodal Zdeněk Karásek. Celková finanční ambice na rozvoj regionu Moravskoslezsko přesahuje 100 miliard korun na léta 2021-2027.  Svým dílem by k naplnění této částky měl přispět i vznikající Just Transition Fund. Jedním z důležitých směrů, kam chce kraj tyto zdroje zacílit, je realizace projektu PoHo2030 – transformace pohornické krajiny mezi městy Karviná – Havířov – Orlová či rozvoj vodíkové ekonomiky v kraji. 

Kromě nového fondu pro uhelné regiony byla z úrovně Uhelné platformy vyhlášena výzva na technickou asistenci pro 6 regionů v Evropě, které chtějí pomoci s transformačním procesem. „Ačkoli se tato technická pomoc nepojí s finančními zdroji na projekty, může být pro uhelné regiony přínosem, zejména v etapě budování potřebných odborných kapacit. Jelikož za Českou republiku mohl podat žádost pouze jeden region a Moravskoslezský kraj je v rámci transformačního procesu a přípravy strategických projektů dále, přenechal tuto možnost Karlovarskému kraji, který tuto pomoc potřebuje více a jeho hejtmanka o ni projevila zájem. Karlovarský kraj se zavázal o výsledky a dobrou praxi podělit s dalšími dvěma uhelnými regiony,“ zdůvodnil neúčast ve výzvě hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…