Krnáčová (ANO): Stanovisko Rekonstrukce státu je pro nás cennou oponenturou

18.08.2014 13:33

Náměstkyně ministra vnitra reaguje na článek Matěje Hollana

Krnáčová (ANO): Stanovisko Rekonstrukce státu je pro nás cennou oponenturou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO

Se zájmem jsem přečetla blog Matěje Hollana s názvem Proč nechce Krnáčová, Babišova kandidátka na primátorku Prahy, zveřejňovat smlouvy?.

Návrh obsahuje, kromě manipulativního nadpisu, značné množství – slušně řečeno - zavádějících a neúplných informací ohledně pracovního textu, který byl na základě úkolu, který uložil Ministerstvu vnitra a některým dalším státním orgánům ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny svým usnesením č. 47 ze dne 30. května 2014 a na toto usnesení následně reagovala koaliční rada, která Ministerstvu vnitra a dalším orgánům uložila navrhnout text komplexního pozměňovacího návrhu, který by odstraňoval legislativní i věcné námitky ke sněmovnímu tisku č. 42 a pozměňovacím návrhům k tomuto tisku.

Postoj vlády vychází z koaliční dohody i programového prohlášení vlády, které stanoví, že „Předložíme zákon o centrálním registru všech smluv uzavřených veřejnou správou nad určitý minimální finanční limit, zveřejnění se nebude týkat citlivých dat (osobní údaje, obchodní tajemství apod.). Tento registr bude dostupný na internetu.“

Ministerstvo vnitra, kterému byla za vládu uložena koordinační role v této věci, vychází z premisy, že je třeba najít jednoduché a efektivní řešení zveřejňování vybraných smluv, objednávek a faktur, které nebude znamenat riziko pro právní jistotu třetích subjektů (smluvních stran) a které přinese taková věcná a zejména procesní řešení, která nepovedou k zahlcení povinných subjektů zbytečnou administrativou.

Na základě tohoto obecného východiska Ministerstvo vnitra připravilo pracovní text, který byl předložen k diskusi. Není bez zajímavosti, že část řešení byla převzata z pracovního textu, o němž se Matěj Hollan zmiňuje.

Vzhledem k tomu, že předložený návrh zákona o registru smluv z podstatné části upravuje právní vztahy, které jsou mimo působnost Ministerstva vnitra, byl předložen text, který je kostrou budoucího komplexního pozměňovacího návrhu.

Stanovisko pana Hollana i stanovisko iniciativy Rekonstrukce státu je pro nás cennou oponenturou a pevně věřím, že ve věcné diskusi najdeme řešení, která splní proklamované cíle návrhu, aniž poškodí Českou republiku nebo některé další povinné subjekty a aniž tyto subjekty (včetně např. menších obcí a právnických osob jimi zřízených) zavalí zbytečnou administrativou, jejíž nedodržení bude mít dalekosáhlé důsledky do soukromoprávních smluvních vztahů těchto subjektů.

Adriana Krnáčová
Náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.