Lachnit: Fotokoláže Jitky Dosoudilové v galerii Konírna v Raudnitzově domě

11.05.2022 8:36 | Tisková zpráva

„V historických prostorách Raudnitzova domu se letos otevřelo Komunitní centrum Konírna a s ním i nový výstavní prostor. Vzniklo tak místo, kde se bude prolínat umění s aktivitami komunitního centra,“ uvedl radní JUDr. Petr Lachnit.

Lachnit: Fotokoláže Jitky Dosoudilové v galerii Konírna v Raudnitzově domě
Foto: Praha 5
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Ve čtvrtek 5. května byla v Komunitním centru Konírna zahájena výstava fotomontáží Jitky Dosoudilové, nazvaná Imaginace. Cesta autorky k tvorbě koláží nebyla obvyklá. Nechodila v dětství do fotografických kroužků ani se nevěnovala kreslení. K tvorbě koláží ji přiměla až dramatická změna v jejím životě.

Když jí před několika lety diagnostikovali rakovinu, rozhodla se tuto informaci před rodinou a spolupracovníky zatajit, nicméně po operaci již potřebovala emoce uvolnit, a to cestou tvůrčí. A tak se rozhodla pro tvorbu digitálních koláží. Učitelem jí byl manžel fotograf, který se dříve věnoval tvorbě klasických koláží. Autorka je také absolventkou soukromého studia výtvarné digitální fotografie, má za sebou spousty veřejných výstav a výstava v Komunitním centru Konírna bude její patnáctá!

A jak to tedy bylo s počátkem tvorby? První geometrické koláže s ostrými liniemi odrážely všechen strach, bolestnou ztrátu jistoty budoucnosti, kterou považujeme za samozřejmou. Nicméně autorka sama uvádí: „I když mě k výtvarné tvorbě přivedla rakovina, mé obrazy nejsou vůbec depresivní. Naopak, jsou velmi barevné.“

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Síla barev, která vyzařuje z koláží, vypovídá o boji mysli s porážkou, o síle naděje, kterou člověk tolik potřebuje. Postupem doby se linie v tvorbě Jitky Dosoudilové zaoblují, vznikají koláže s jemnějšími barvami pozadí. Obrázky z cest se mění v krajiny fantazie. Objevují se koláže, připomínající impresi, abstrakci nebo grafiku.

Tvorba autorky se neustále vyvíjí a její hlavní inspirací jsou její vlastní pocity a fantazie. A tak všechny zájemce o umění a fotokoláže srdečně zveme do prostor Komunitního centra Konírna na výstavu Imaginace. Obdivovat dílo Jitky Dosoudilové můžete během celého května v době aktivit komunitního centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …