Láska (SZ): Nevím, jestli sem chodí s vidinou pečených holubů

23.07.2015 14:49

Projev na 10. schůzi Senátu dne 23. 7. 2015 k tématu migrace:

Láska (SZ): Nevím, jestli sem chodí s vidinou pečených holubů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Já bych rád jenom připomněl jednu věc, která tu zazněla, už když jsme se o problematice migrantů a uprchlíků bavili posledně. Chtěl bych ji připomenout proto, že z těch některých předchozích vystoupení jsem měl dojem, že na to zapomínáme, a to je, abychom rozlišovali mezi migranty, ekonomickými migranty, a uprchlíky. Uprchlíky z válečných konfliktů. Abychom to rozlišovali, hlavně když vedeme diskusi, když se bavíme o tom, kdo, proč, co dělá, jakou má motivaci. Netuším, jestli k nám chodí, nebo jestli do Evropy chodí s vidinou nějakých pečených holubů, ale každopádně vím dobře, proč do Evropy odchází lidé z válečných konfliktů. Odchází sem proto, že chtějí zachránit své děti, své syny před verbováním do nesmyslných válek. Odchází sem proto, že ztratili obživu, že ztratili domovy nad hlavou. Právě proto, že ta diskuse směšuje tyto dva problémy, tak se leckdy stává velmi povrchní. Proto pojďme důsledně rozlišovat v naší diskusi, kdy se bavíme o uprchlících z válečných konfliktů, kdy se bavíme o ekonomických migrantech.

Já tu diskusi okolo ekonomických migrantů naprosto chápu. Vím, že je to složité. Rozumím těm názorům.

Na druhou stranu, pokud se zvedne v České republice averze vůči tomu, že máme přijmout 15 rodin, 15 syrských rodin z válečného konfliktu, tak toto nechápu. Nechápu, proč taková averze, proč taková diskuse. To by podle mě mělo být něco naprosto automatického. Naprosto automatického.

Řeknu svůj pohled na toto rozdělení a přihlásím se tady do jedné škatulky, která tu byla řečena. Pokud jde o uprchlíky z válečných konfliktů, tak já se považuji za hrdého vítače.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…