Ledl (KSČM): Za evropské hodnoty

17.03.2014 17:57

Lubomír Ledl, kandidát KSČM pro volby do EP a místopředseda Strany demokratického socialismu, k nevyvážené zahraniční politice ČR.

Ledl (KSČM): Za evropské hodnoty
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Včera jsem prostě nemohl uvěřit svým očím. Pustil jsem si jako obvykle hlavní večerní televizní zprávy a nestačil jsem se divit.

Začalo to tím, že moderátor, hlasem jen těžko skrývajícím rozhořčení, oznámil, že podle posledních zpráv proběhla v Lotyšsku veřejná bohoslužba a shromáždění na oslavu 71. výročí vzniku lotyšského batalijónu SS a hrdinských činů jeho příslušníků.

Následovala reportáž Miroslava Karase z Rigy, ze které jsem se dozvěděl, že veřejnost pobuřuje zejména tvrzení, že vzhledem ke vzniku legie v roce 1943 se její příslušníci nemohli podílet na holocaustu. V té době byla prý totiž již většina z 80.000 lotyšských Židů vyvražděna, a pokud se na tom někteří z pozdějších příslušníků SS podíleli, stalo se tak ještě takříkajíc v civilu a následující oběti už byly jiné národnosti.

Ale co bylo hlavní - vzápětí přepojil moderátor na Loretánské náměstí v Praze, odkud informoval ministr Zaorálek v přímém vstupu všechny diváky, že ministerstvo zahraničních věcí je velmi znepokojeno těmito událostmi, které jsou v hrubém rozporu s úctou k evropským hodnotám, ale také nečinným přihlížením, až tichým souhlasem lotyšské vlády. Současně prohlásil, že hned druhý den na zasedání ministrů EU bude žádat vysvětlení a případně navrhne proti Lotyšsku  sankce, podobné těm, kterým bylo vystaveno Rakousko, když se do parlamentu dostala Heiderova FPO s podobnými názory na příslušníky SS.

Jenže jaké sankce, to už jsem se nedozvěděl, protože v tu chvíli jsem se probudil a zjistil, že to byl jen sen. Sen o tom, že přístup ministra zahraničních věcí a některých jeho kolegů ve vládě k uplatňování evropských hodnot, lidských práv a principů mezinárodního práva není selektivní, sen o tom, že z nás společně přestanou dělat hlupáky.

Ale možná, že chci příliš mnoho, možná, že toho mají moc a prostě všechno jenom nestíhají, ale možná také, že jsem jenom zaspal dobu, a oni ti lotyšští esesáci přece také bojovali za evropské hodnoty a já jsem to jen včas nepochopil.

Na druhou stranu existují ale i příklady, že se sny vyplnily. Tak snad abychom raději nevěšeli hlavu, a zkusili pro to něco udělat.

Lubomír Ledl, místopředseda SDS, kandidát do EP za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…