Lidovci: Nesouhlasíme s brzkým zrušením víz pro občany Kosova. Hrozí další silná migrační vlna

19.02.2016 17:20

Probíhající ratifikaci asociační smlouvy Kosova a Evropské unie ostře kritizují čeští lidovci. Podle místopředsedy KDU-ČSL a předsedy poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka a europoslance Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je nutné takové rozhodnutí Evropské komise ještě důkladně diskutovat. Lidovci také upozorňují na možnou další migrační vlnu do Evropy.

Lidovci: Nesouhlasíme s brzkým zrušením víz pro občany Kosova. Hrozí další silná migrační vlna
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Kosovo neplní podmínky, které Evropská unie žádá, navíc kosovská vláda se dodnes přímo nepostavila čelem ke zločinům z doby konfliktu se Srby,“ popisuje Ondřej Benešík a dodává, že v Kosovu bují organizovaný zločin a v žádném případě se nedá hovořit o demokratické zemi.

Zrušení víz pro obyvatele Kosova v celé Evropě kritizují  i zástupci bezpečnostních složek. Vysoká nezaměstnanost, nestabilita a ekonomické problémy vedou k tomu, že většina mladých lidí tady nevidí svou budoucnost a odchází do západní Evropy, především do Německa.  „Pokud dojde ke zrušení víz, můžeme očekávat další silnou migrační vlnu do Evropy. Bez víz začnou lidé z Kosova zemi hromadně zemi opouštět, což můžeme vidět posledních pět let,“ varuje europoslanec Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Evropská politika by podle lidovců neměla nesvobodným či ne úplně svobodným státům jako Kosovo otevírat náruč a snažit se s nimi za každou cenu přátelit. „Musíme jasně říct, že pokud chce vstoupit do unie, musí plnit její požadavky na dodržování lidských práv nebo v boji proti organizovanému zločinu,“ zdůraznil Zdechovský.

V Kosovu jsou podle mezinárodních neziskových organizací dlouhodobě porušována práva srbské menšiny a opakovaně jsou proti ní podnikány útoky. Kosovo navíc patří k zemím s největší mírou korupce v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.