MK: Ministři kultury zemí V4 podepsali Komuniké o vzájemné spolupráci

14.06.2014 18:45

Ve dnech 11. – 12. června 2014 se na zámku Esterházy v Maďarsku konalo 24. zasedání ministrů kultury zemí Visegrádské skupiny.

MK: Ministři kultury zemí V4 podepsali Komuniké o vzájemné spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Setkání se zúčastnili jako hostitel ministr lidských zdrojů Maďarska Zoltán Balog, státní tajemník Ministerstva kultury Slovenské republiky Ivan Sečík, státní tajemník Ministerstva kultury a národního dědictví Polské republiky Piotr Zuchowski. Delegaci Ministerstva kultury České republiky vedl vrchní ředitel Zdeněk Novák.

Jedním z hlavních bodů jednání byla informace o kulturních projektech v zemích Visegrádské skupiny, které byly schváleny a implementovány v minulých letech, především pořádání kolokvií knihovnických pracovníků, které se od roku 2006 uskutečnilo v Banské Bystrici, Brně, Varšavě a Budapešti.

Podpořeno bylo rovněž pravidelné setkávání pracovní skupiny pro kulturní dědictví v zemích V4, jejímž koordinátorem je Mezinárodní kulturní centrum v Krakově. V roce 2014 bude účastníky letní školy hostit Česká republika. Program se bude věnovat památkám UNESCO v Telči a poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Pracovní skupina se rovněž podílí na přípravě konferencí Heritage Forum of Central Europe o současných trendech a výzvách v oblasti památkové péče.

Dalšími tématy zasedání byla problematika využití evropských fondů v oblasti kultury a projekty z oblasti performing arts.
Zasedání podpořilo maďarskou iniciativu na podání společné nominace na zápis post napoleonských pevností na území bývalé habsburské monarchie, tedy dnešního Visegrádu a dalších zemí, na zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Ministr lidských zdrojů Zoltán Balog společně se zástupci ministerstev kultury zemí V4 předali šéfdirigentovi Zoltánu Koscisovi Mezinárodní visegrádskou cenu pro Maďarskou národní filharmonii.

Na závěr zasedání podepsali vedoucí delegací Komuniké, které definuje hlavní body vzájemné spolupráce zemí Visegrádu v oblasti kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.