MPO: IMEX Group byla prověřena všemi dotčenými ministerstvy, včetně zpravodajských služeb

08.12.2014 19:40

Kompetence licenční správy v oblasti vojenského materiálu se vztahují výlučně k zahraničnímu obchodu, nikoliv k jeho skladování na území ČR.

MPO: IMEX Group byla prověřena všemi dotčenými ministerstvy, včetně zpravodajských služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek, stínový ministr za ČSSD

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvádí na pravou míru několik nepravdivých informací ohledně role a zodpovědnosti Licenční správy MPO a České báňského úřadu v souvislosti s aktuální situací v muničních skladech na Zlínsku.

V reakci na některé zavádějící mediální výroky je třeba nejprve zdůraznit, že kompetence Licenční správy MPO jako správního orgánu v oblasti vojenského materiálu se vztahují výlučně k oblasti zahraničního obchodu s touto komoditou. Povolení k zahraničnímu obchodu i samotné licence pak vydává konkrétním subjektů až poté, co obdrží kladná závazná stanoviska:

• Ministerstva zahraničních věcí z hlediska zahraničněpolitických zájmů ČR, dodržování závazků z mezinárodních smluv, jakož i z členství ČR v mezinárodních organizacích,

• Ministerstva vnitra z hlediska veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany obyvatelstva a

• Ministerstva obrany z hlediska zabezpečování obrany ČR.

Poslední povolení bylo společnosti IMEX Group vydáno v roce 2011. V rámci povolovacího řízení byla společnost prověřena všemi dotčenými ministerstvy, včetně zpravodajských služeb, která s vydáním povolení souhlasila.

Obdobně je třeba uvést validní informace ohledně koncesovaných živností. Povolení k provozování koncesovaných živností totiž uděluje obecní živnostenský úřad (odbor obce s rozšířenou působností), kontrolu výkonu přenesené působnosti vykonává krajský živnostenský úřad (odbor krajského úřadu). V daném případě je příslušným orgánem Magistrát města Ostravy, který vydával všechna oprávnění zmiňovaného subjektu.

S ohledem na skutečnost, že se po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích začaly objevovat spekulace o působnosti státní báňské správy (SBS), je třeba rovněž jednoznačně uvést, že státní báňská správa na základě zákona vykonává vrchní dozor nad nakládáním s výbušninami pouze pro civilní použití. Podle zákona se nakládáním s výbušninami přitom rozumí výzkum, vývoj a zkoušení výbušnin, jejich výroba a zpracování, používání, ničení a zneškodňování, skladování, nabývání, předávání, dovoz, vývoz nebo tranzit, a jejich přeprava. Skladovaní střeliva, resp. munice je tedy vyňato z působnosti státní báňské správy. Dozor nad sklady munice, jichž se týká současná situace na Zlínsku, má na starosti Policie ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…