MPO: Kontrola strategických zásob nafty

28.07.2014 11:08

Společnost Viktoriagruppe, která sklad provozuje, dostala pokutu.

MPO: Kontrola strategických zásob nafty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Pracovníci Správy státních hmotných rezerv a Ministerstva průmyslu a obchodu provedli kontrolu skladu v německém Krailingu, kde má stát uloženou část strategických zásob nafty. Jde o bývalý areál Bundeswehru, který dnes patří společnosti Viktoriagruppe.

„Naši pracovníci při kontrole nádrží zjistili, že přes 700 tisíc litrů chybí,“ potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Společnost Viktoriagruppe se hájí tím, že částečně jde o uznatelnou ztrátu, která vznikla při dopravě a skladování, a že další část chybějící nafty byla v produktovodech, které rozvádějí naftu po areálu do jednotlivých nádrží.

Podle Správy je ale toto vysvětlení nepřijatelné. Smlouva totiž jasně říká, že nafta musí být v nádržích dostupná po celou dobu v předepsaném množství. A proto Správa společnosti Viktoriagruppe uložila pokutu.

„Vedle této smluvní pokuty se musí Viktoriagruppe připravit na to, že jí snížíme částku, kterou platíme za ochraňování nafty. Celková výše sankcí proto přesáhne 500 tisíc korun,“ upřesnil předseda Správy Pavel Švagr.

Poslední kontrola tohoto skladu proběhla před dvěma roky. Nové vedení Správy státních hmotných rezerv chce ale kontrolní činnost zintenzivnit. Brzy proto mohou následovat inspekce i v dalších skladech a to u všech komodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…