MPO: Ministr Mládek navštívil společnost AERO Vodochody

24.08.2014 16:29

Za účasti ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka byl dnes v podniku Aero Vodochody AEROSPACE a.s. spuštěn nový nýtovací stroj za více než 100 milionů korun.

MPO: Ministr Mládek navštívil společnost AERO Vodochody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Kromě efektivnějšího provozu pomůže při zisku dalších výrobních zakázek. Je to jediný stroj tohoto typu v České republice, řekl při dnešním oficiálním zprovoznění prezident Aero Vodochody Ladislav Šimek a upozornil, že nová technologie umožní zvýšit výrobní kapacitu a vytvořit další nová pracovní místa, jichž jen za rok 2013 přibylo 300.

"Tento krok považujeme za milník. Časem by měly přibýt další podobné," uvedl Šimek. Stroj se například zapojí do výroby dílů pro dopravní letouny Airbus A321 a vojenské transportní letouny KC—390 brazilské firmy Embraer. Společnost také letos plánuje nabrat přes 300 zaměstnanců a podobně by tomu tak mělo být i v příštích letech. Dlouhodobě bojuje s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců.

Ministr Mládek si v doprovodu vedoucích pracovníků Aero prohlédl základní provozy. Jak při spuštění nového nýtovacího automatu ministr zdůraznil, "jde o projekt, jehož realizace je plně v duchu snahy vlády o rozšiřování kapacit českého průmyslu cestou modernizace a zvyšování efektivity výroby. Oceňujeme, že společnost Aero disponuje moderními výrobními kapacitami participujícími na kooperačních programech s významnými zahraničními partnery a současně si zachovává schopnost vývoje a produkce kompletního letounu tuzemské provenience. Zároveň není opomíjen profesní rozvoj zaměstnanců," prohlásil ministr průmyslu a obchodu a přislíbil vládní podporu technického vzdělávání v zájmu dostatku kvalifikovaných zaměstnanců pro udržení vysokého podílu průmyslu na hospodářství České republiky.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. je dnes největší firmou českého leteckého průmyslu. Funguje již od roku 1919. Firma vyrábí i vlastní letadla, jako například L—159, který od roku 2001 používá česká armáda. Společnost je v zisku od roku 2007, kdy ji získala do svého vlastnictví investiční skupina Penta. Nyní v podniku pracuje kolem 1900 zaměstnanců. Největší výrobce letadel v České republice loni zvýšil čistý zisk na 340 milionů z předloňských 264 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …