MSp: Podporujeme projekty, které pomáhají snižovat recidivu pachatelů

17.03.2014 8:15

Jednou z priorit Ministerstva spravedlnosti v oblasti vězeňství a trestní politiky je i systémová podpora zaměstnávání osob s trestní minulostí. Ministerstvo si od této snahy slibuje především zvýšení prevence proti opakovanému páchání trestné činnosti. Recidiva nejenom že snižuje bezpečnost obyvatel, ale také zvyšuje ekonomické náklady, které by se daly efektivně využít v jiných oblastech trestní justice. Aktuálně ministerstvo podpořilo aktivity neziskové organizace Rubikon Centrum.

MSp: Podporujeme projekty, které pomáhají snižovat recidivu pachatelů
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ta v součinnosti s Úřadem práce v Kutné Hoře a i s podporou vedení města zahájila v Kutné hoře projekt pracovní agentury. Jedná se o projekt zaměřený na zaměstnávání osob s trestní minulostí. Úřad práce v Kutné Hoře bude poskytovat pracovní agentuře úzkou součinnost.

Zahájení činnosti pracovní agentury a otevření kontaktního místa na Úřadu práce v Kutné hoře se rovněž zúčastnil náměstek ministryně spravedlnosti pro vězeňství a trestní politiku Pavel Štern.

„Cílem ministerstva je hledat společně s dalšími organizacemi vládními i nevládními možnosti, jak oslovit zaměstnavatele, aby lidem propuštěným z vězení umožnili pracovat. V tomto směru nám pomáhají i evropské fondy, které umožňují zřizovat dotovaná pracovní místa. Tento projekt včetně přístupu úřadu práce a města Kutná Hora je příkladem velmi dobré praxe! Samozřejmě naší prioritou je i podpora pracovních návyků přímo ve vězeňských zařízeních, protože lidé si obvykle přenášejí na svobodu vzorce chování, jež získali v době pobytu za mřížemi,“ uvedl mj. Pavel Štern.

Ministerstvo spravedlnosti dále plánuje sestavit průřezovou pracovní skupinu, která by společně navrhovala a koordinovala realizaci jednotlivých kroků a opatření proti recidivě. V takové skupině by měli být účastni zástupci Ministerstva spravedlnosti, Vězeňské služby, Probační a mediační služby, Generálního ředitelství úřadu práce ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva vnitra, zkušených nevládních organizací a zástupci dalších subjektů.

Cílem je nejen zabránit opětovnému přeplnění českých věznic, ale i zvýšit pocit bezpečí pro občany a lépe je chránit před zejména majetkovou kriminalitou, a v neposlední řadě je cílem rovněž snížení ekonomických nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…