Majerová Zahradníková (Trikolóra): Podpora podnikání není nic jiného než další poskytování dotací

28.11.2019 2:25

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 27. listopadu 2019 k zákonu o státním rozpočtu České republiky na rok 2020

Majerová Zahradníková (Trikolóra): Podpora podnikání není nic jiného než další poskytování dotací
Foto: Archiv ZMZ
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková

Hezký podvečer. Vážené dámy, vážení pánové, vážená vládo,

ráda bych se v rámci této rozpravy přihlásila k těm pozměňovacím bodům 3777 a 3778. Předkládám pozměňovací návrh k tisku 605, který se týká vládního návrhu rozpočtu a jedná se o snížení kapitoly 322, jak už předeslal můj kolega, Ministerstvo průmyslu a podpora podnikání o 10 %, tedy o 1 586 683 292 korun a zároveň zvýšení kapitoly 314 Ministerstvo vnitra na výdaje policie o tuto částku. Myslíme si, že řadoví policisté, kteří se starají o naše bezpečí si to dozajista zaslouží. Je to i jedním z bodů našeho programu.

Kapitola Podpora podnikání zní na první pohled dobře, ale není to nic jiného než další poskytování dotací. Bohatství vzniká z práce, ne z dotací - to je také jeden z našich pilířů - a pokud vláda chce skutečně pomoci podnikání, nechť sníží daně a omezí byrokratickou zátěž. To je z mého pohledu jediná podpora, která dává smysl.

Můj další, pro dnešek druhý pozměňovací návrh s číslem 3778 ke státnímu rozpočtu zahrnuje snížení kapitoly 334 Ministerstva kultury, Státního fondu kinematografie, o také 10 %, tedy o 19 286 225 korun a využití této částky ke zvýšení ukazatele programy na záchranu a obnovu kulturních památek v téže kapitole. Důvody jsou velice obdobné jako v prvním pozměňovacím návrhu. Naše hnutí Trikolóra obecně nepodporuje přerozdělování peněz daňových poplatníků formou dotací a pokud se to týká komerčních aktivit, tak to platí dvojnásobně. Finanční prostředky získané snížením dotací pro filmovou tvorbu by se využily na obnovu kulturních památek. Dává to jednak větší smysl i proto, že tento sektor si na sebe na rozdíl od kinematografie a filmu vydělat nemůže a navíc z obnovy, restaurování památek mají radost a potěšení všichni bez rozdílu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…