Marková (KSČM): Začněme brát epidemii vážně

15.10.2020 17:31

Situace je vážná. Od začátku září roste nejen počet pozitivních testů, ale také počet hospitalizovaných s covidem-19, včetně vážně nemocných a počet úmrtí.

Marková (KSČM): Začněme brát epidemii vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Dosavadní restriktivní opatření, která výrazně omezují nás i některé profese, se jeví jako ne plně účinná. Lidé nechtějí být omezováni, to je pochopitelné. Jenže všichni odpovědní bijí na poplach. Už se mluví o katastrofě a nutnosti stavět provizorní nemocnice. Kdo se v nich ale bude o pacienty starat? My všichni můžeme pomoci. Třeba tím, že znovu začneme brát epidemii vážně. Téměř jistě se totiž blíží přetížení zdravotního systému, u malých nemocnic v horizontu dní, u velkých v horizontu týdnů. Důsledkem je omezení plánované zdravotní péče, což může být pro chronicky nemocné a další pacienty fatální.

Česká republika by tak mohla následovat italský a newyorský scénář, kdy lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo péči dostane a kdo ne. Čím konkrétně může pomoci každý z nás? Zaveďme svoji „osobní karanténu“. Vycházejme jen v nutných případech. Neshlukujme se. Minimalizujme fyzický kontakt se všemi lidmi mimo naši domácnost. Nosme roušku přes nos a ústa ve všech vnitřních prostorách a venku v místech, kde nemůžeme od všech ostatních lidí udržet vzdálenost dva metry. Virus se totiž šíří hlavně v kapénkách a po jejich vysušení ve formě miniaturních částeček poletujících volně vzduchem. Berme situaci skutečně vážně a nevěřme dezinformacím a konspiračním teoriím. To, co uděláme nebo neuděláme teď, rozhoduje o tom, kolik lidí bude za měsíc vážně nemocných nebo bude umírat. Tak pojďme myslet nejen na sebe a své pohodlí, jsme přece lidé…(?)

Soňa Marková
stínová ministryně zdravotnictví za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…