Marková (KSČM): Zdravotnictví na pokraji kolapsu jako výsledek pravicového šetření

16.09.2013 20:07

Vyjádření Soni Markové, stínové ministryně zdravotnictví (KSČM), k nepříznivé situaci českých nemocnicích.

Marková (KSČM): Zdravotnictví na pokraji kolapsu jako výsledek pravicového šetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Nemocnice bez ohledu na zřizovatele zvyšují své vnitřní dluhy a mnohé jsou už v platební neschopnosti. Až za dvě miliardy korun po splatnosti jsou platby dodavatelům. Hrozí, že ti pozastaví dodávky energií, léků, potravin, a nedostatek financí dopadá i na zdravotníky v podobě propouštění, zhoršování pracovních podmínek a snižování platů. To vše zcela ohrožuje poskytování potřebné zdravotní péče pacientům především v regionálních nemocnicích, které poskytují z 80 procent akutní péči! Kraje se sice snaží navyšovat finanční prostředky „svým“ nemocnicím z už tak dost napjatých krajských rozpočtů, ale výpadky způsobené likvidační Hegerovou úhradovou vyhláškou, Kalouskovým navýšením DPH a nekompenzovanou inflací ve výši více než 12 miliard korun nemohou v žádném případě nahradit. Pro rychlé řešení současné situace hrozící katastrofou je nutný nejen avizovaný odkup pohledávek VZP a přerozdělení zůstatků zdravotních pojišťoven, ale také okamžitě dostat peníze do nemocnic. K tomu je nezbytné novelizovat letošní úhradovou vyhlášku pro zbývající měsíce roku a zmírnit regulace ze strany zdravotních pojišťoven. Po těchto okamžitých opatřeních je čas na další stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění tak, aby stát nemusel do zdravotnictví do budoucna nalévat peníze, které z něj sám odčerpal.

Program KSČM nabízí řešení v podobě opětovného snížení DPH a jako první jsme také začali hovořit o potřebnosti vyjednat v EU nulovou sazbu na léky. Dále je nutné eliminovat Topolánkovo „zmrazení“ plateb za šest milionů státních pojištěnců, přiměřeně je navýšit a pravidelně valorizovat. KSČM také opakovaně navrhuje trvalé zrušení stropů na zdravotní pojistné z nejbohatších příjmů. Solidarita totiž není sprosté slovo, jak se nám snaží vnutit pravice, a odpovědnost státu za poskytování potřebné kvalitní a bezplatné zdravotní péče všem pacientům je dána v České republice Listinou základních práv a svobod zakotvené v Ústavě ČR.

Mgr. Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…