Maršíček (KSČM): K Výroční zprávě Bezpečnostní informační služby

29.10.2014 19:49

Bezpečnostní informační služba zveřejnila tentokrát svou veřejnou zprávu za rok 2013, bez mála po roce. Nedá se tedy o její aktuálnosti příliš hovořit.

Maršíček (KSČM): K Výroční zprávě Bezpečnostní informační služby
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Chtěl bych se tedy zaměřit na některá bezpečnostní rizika, která zpráva zmiňuje. Za bezpečnostní riziko lze jistě považovat, pravicový extremismus. Chybí však zejména konkrétní upozornění na činnost některých neofašistických skupin, na nebezpečí v souvislosti s krizí na Ukrajině. Nelze totiž podceňovat akce tak zvaného pražského majdanu na Staroměstském náměstí, kde účastníci mají následující požadavky: Hlídkování českých stíhaček nad jejím územím, zjednodušení získání víz pro Ukrajince, informační kampaň ve prospěch kyjevské vlády nebo výcvik ukrajinských vojáků.

Jak vyplynulo z veřejných zdrojů, mimo kontaktu na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, se ukrajinští neonacisté-členové Pravého sektoru setkali už několikrát s představiteli i dalších pravicových politických stran. Byly zveřejněny fotografie tohoto setkání a fotografie těchto neonacistů, jak se chlubí zbraněmi a tetováním s nacistickou tématikou. O tom ve zprávě není ani zmínka. Na rozdíl od předkladatelů zprávy BIS se tedy domnívám, že naopak extremistická scéna se v České republice více profesionalizuje.

Ve zprávě je také nedostatečně upozorněno na problém rómské problematiky. Aktivity krajní pravice se projevují masovými veřejnými akcemi proti Romům, národnostním menšinám a cizincům. Často při nich dochází k tvrdým střetům s policií, na nichž se podílejí i neonacisté. V rámci prevence je proto před námi úkol nejen otevřeně pojmenovávat, ale i usilovat o věcné a včasné řešení složitých sociálních a politických témat jakými bezesporu jsou např. slabá vymahatelnost práva, korupce, nezaměstnanost, zneužívání sociálního systému, problematika šíření drog, či ekologické problémy a nepřipustit, aby je mohli pravicoví extremisté zneužívat jakýmkoliv způsobem ve svůj prospěch.

Za této situace KSČM varuje před nebezpečím fašismu v naší zemi a upozorňuje, že proti němu nelze bojovat pouze administrativními nebo mocenskými prostředky, ale především řešením zásadních ekonomických, pracovních, sociálních a politických problémů, na kterých neofašisté parazitují.

Ve zprávě je nedostatečně věnována pozornost nebezpečí terorismu. Je zde sice zmíněno, že nebezpečí terorismu do značné míry posiluje nestabilní situace na Blízkém a Středním východě a v severní Africe. Ale je třeba si uvědomit, že konfliktů v těchto regionech se účastní i radikálové z evropských zemí, kteří mohou po svém návratu zpět domů představovat bezpečnostní riziko.

Rizikem také zůstává naše členství v NATO a účast v zahraničních vojenských misích.

Ve zprávě je také hovořeno o působení ruských a čínských špionů na našem území. Jedná se o velmi obecnou informaci a je třeba si uvědomit, že tyto aktivity mohou také souviset s našim členstvím v NATO a EU.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…