Mašek (ANO): Máme 135 lidí v nemocnicích. A z nich jenom 24 ve vážném stavu

09.07.2020 13:46

Projev na 56. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 7. 2020 ke kontrole plnění usnesení Poslanecké sněmovny k vyhodnocení průběhu první vlny pandemie koronaviru a opatření k prevenci druhé vlny a informacím vlády o aktuálním výskytu COVID v lokálních ohniscích, zejména v Moravskoslezském kraji

Mašek (ANO): Máme 135 lidí v nemocnicích. A z nich jenom 24 ve vážném stavu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já musím tady zareagovat. Bavíme se o některých ložiscích v naší republice. Může to být Kutná Hora, můžou to být Holice v Čechách, tam všude se objevila ložiska vyššího výskytu. Řešilo se to lokálně, konkrétní firma se uzavřela, otestovalo se to, odeznělo to.

Karviná je větší ložisko. Je to větší problém. Ale z těch čísel, které si tady říkáme, dnes máme v ČR 4,5 tis. pozitivních. Máme 135 lidí v nemocnicích. A z nich jenom 24 ve vážném stavu. Recipročně, když to přepočítáme, tak na Karvinsku je to nějaké poměrné procento. Není to žádná tragická situace. A návrhy typu, ať mobilní týmy z republiky se přemístí na Karvinou apod., to je úplný nesmysl. Mobilní týmy byly proto na začátku, aby vyšetřovaly ty, kteří mají klinické příznaky a nechtěli jsme si tu nemoc dovléct do nemocnic.

Čili tyto názory absolutně nesdílím. Je samozřejmě špatně, pokud se lidé dozví o tom, že jsou pozitivní pozdě. Ale já si myslím, že ty případy nejsou. A pokud jsou, tak jsou jednotlivé. A jestli se někdo dozví o čtyři dny později, že je negativní, není to úplně dobře, ale v podstatě se nic neděje. Situace na Karvinsku se v současné době zlepšuje. To víme podle těch čísel, podle toho vývoje nově nakažených. Já bych chtěl poprosit, abychom z té věci opravdu nedělali politikum. Já jsem přesvědčen, že se to zvládá, a že ty kapacity toho testování určitě by byly možné, kdyby byly vyšší. Možná by stálo za to převážet ty vzorky k vyšetření na akademická pracoviště do jiných koutů republiky, ale potom zase nenaplníme to, že ty výsledky budou včas. Samozřejmě tam budou víkendy, kdy ta akademická pracoviště nefungují.

Pojďme se na to dívat s rozumem. Ta situace se nějakým způsobem vyvíjí. A vyvíjí se dobrým směrem. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…