Mašek (ANO): Na důchodce si vláda troufá, s církvemi se bojí i jednat

01.08.2023 20:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zafixování zúročení restitučních náhrad církvím a náboženským společnostem

Mašek (ANO): Na důchodce si vláda troufá, s církvemi se bojí i jednat
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Na úsporách státní kasy by se měly podílet i církve a náboženské společnosti. Navrhli jsme proto s kolegyněmi Margitou Balaštíkovou a Berenikou Peštovou a dalšími poslanci změnu zákona, která by zafixovala zúročení restitučních náhrad, aby stát kvůli vládou zaviněné inflaci nemusel církvím vyplácet až desítky miliard navíc.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19433 lidí

Vláda jednoznačně návrh odmítla s tím, že se smlouvy musí dodržovat. Prý by se porušila jedna ze základních zásad právního státu, tedy že smlouvy se mají plnit... S nedodržením povinnosti zákonné mimořádné valorizace důchodů si přitom vrásky nedělá.

Já se ptám, a co novelizace zákona jako to je v případě důchodců. Tam jste zákonem zkrátili valorizaci důchodu bez mrknutí oka, bez diskuse. To nevadilo? To samé lze udělat s valorizacemi náhrad církvím. Předpokládám, že si zástupci církví jistě rádi sednou s vládou k jednacímu stolu a nebudou na mimořádné situace chtít vydělávat na úkor obyvatel ČR.

Církve určitě nebudou proti, chtějí přece prosperující stát, nebo ne? Smlouvu lze oboustranně upravit, jen s trochou dobré vůle republice opravdu pomoci. Vláda se zatím cítí vázána smlouvami s církvemi a nechce inflační nárůsty církevních restitucí změnit, ale smlouvou s občany se vázána necítí.

Ten přístup jistě vyžaduje přehodnocení. Jinak to už je fakt na demisi!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

6:23 Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

Národní kulturní památka, která láká svou historickou krásou, dochovanou technikou a unikátním podze…