Matek (KDU-ČSL): Peníze z hazardu vs. sport

13.05.2018 10:13

Jedním z často používaných argumentů proč financovat sport v regionech penězi z hazardu je, že sport zejména sport mládeže pomáhá jako prevence závislosti na hazardu.

Matek (KDU-ČSL): Peníze z hazardu vs. sport
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ve většině měst a obcí, které mají hazard na svém území povolen, jsou peníze z něj majoritní složkou celkové sumy vložené na podporu sportovní činnosti v daném regionu.  To ve skutečnosti způsobuje závislost sportovních subjektů a popř. místní samosprávy na těchto penězích a někdy to bývá i hlavním argumentem pro zachování hazardu na daném území města nebo obce.

Subjektů provozujících nejrůznější sportovní činnost neustále přibývá a tím stoupají i nároky na jejich financování. Do jaké míry bude nedostatek peněz na sport v rozpočtu města nebo obce kompenzován vybranými penězi z hazardu je věcí politického názoru ale i vlastního svědomí lidí, kteří o tom rozhodují.

Jako příklad uvedu referendum o zákazu hazardu, které proběhlo v lednu tohoto roku v Jablonci nad Nisou. Z referenda jasně vyplynul většinový názor, že hazard by měl být na území města bez výjimky zakázán. Téměř okamžitě se začali objevovat protiargumenty od vedoucích představitelů města, že nebudou peníze na sport a budou se muset zdražovat komunální služby. Jako argument uváděli ztrátu příjmů z hazardu přibližně 10 milionů Kč. Otázka je. Opravdu se v rozpočtu města, který činí přes 1 miliardu Kč, nenajde prostor pro kompenzaci tohoto výpadku příjmů, aby bylo město více sociálně odpovědné?

Jsem realista a uvědomuji si, že v současném stavu nejde zcela odstranit většinové financování sportu penězi z hazardu, ale dokud nebude vůle hledat více zdrojů pro sport v jiné oblasti, tento začarovaný kruh se nepřeruší.

Ing. Štěpán Matek, předseda OV KDU-ČSL Jablonec nad Nisou a trenér plavání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.