Maxová (ANO): Dětské skupiny

03.06.2014 10:30

Na čem pracuji: V první řadě jde o návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině.

Maxová (ANO): Dětské skupiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Zmíněný zákon, který bude projednáván na červnovém zasedání sněmovny, si klade za cíl rozšířit dosud existující škálu služeb péče o předškolní děti a současně i vytvořit podmínky pro možný dřívější návrat rodičů malých dětí do pracovního procesu a na trh práce.

Dětské skupiny by mohly do budoucna představovat fungující alternativu mateřských školek. Jsou řešením nedostatečné kapacity ve školkách a cenové nedostupnosti soukromých školek. Budou je moci provozovat fyzické osoby, firmy i státní instituce a provoz dětských skupin nebude ziskový.

Vytvářením dětských skupin by zaměstnavatel umožnil ať matce či otci nepřerušit sociální a pracovní kontakty, nerezignovat na svoji kariéru a zároveň neztratit tolik nutný finanční příjem. K mému překvapení se nejen někteří politici, ale i političky nestaví příliš pozitivně k tomuto návrhu, který by mohl vést ke slaďování profesního a rodinného života. Budou-li nějakým způsobem okleštěny věkové hranice, bude se problém pouze přesouvat např. do družin. Pokud jste se někdo setkal s podobným projektem ať už u nás nebo v zahraničí, budu ráda, když se se mnou podělíte o svoje zkušenosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…