Maxová (ANO): Uniformy ve školách

08.09.2014 10:10

Jsem matkou dvou synů, z nichž ten mladší byl ještě před nedávnem prvňáčkem. Od té doby jsem slýchávala v šatnách při vyzvedávání dítěte, že by matkám nevadilo, kdyby se na školách, stejně jako je tomu v některých školách ve světě, používali uniformy.

Maxová (ANO): Uniformy ve školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radka Maxová (ANO)

Usadilo se mi to v paměti, ale neřešila jsem to. Až když jsem se stala poslankyní  s orientací na sociální aspekty naší společnosti, začala se mi tato myšlenka vracet.  V dnešní době je mnoho rodin, jejichž děti jsou dnes a denně konfrontovány se skutečností, že spolužáci mají ten a ten lepší mobil, mají takové a takové auto, jezdí tam a tam na dovolenou a v neposlední řadě mají to či ono značkové oblečení. Nemůžeme sice zajistit vše, ale ve věci oblečení bychom mohli nastolit určitou legitimitu rovnosti alespoň u těch malých dětí, které si teprve vytvářejí osobní morální hodnoty. K nim by mělo patřit mj. i to, že jsou součástí nějakého celku, ke kterému se váže jejich povinnost a odpovědnost, vědomí příslušnosti ke škole, kam chodí, tedy i jakási hrdost a v neposlední řadě i kultura oblékání a chování s tím neodmyslitelně spojená.

Pro informaci uvádím, že dotaz zněl:

Souhlasili byste se zavedením povinnosti nosit ve školách předepsanou uniformu? (doba trvání od 5. 7. 2014 do 31. 7. 2014) – a zde jsou výsledky

·         ano – 53 %

·         ano – ale jen na Základní škole – 5 %

·         ano – ale jen na 1. stupni – 11 %

·         ne, v žádném případě – 21 %

·         nevím – 10 %

Anketa tedy ukázala, že více než polovina účastníků je přesvědčena, že by uniformy měly na školách měly svoje místo a opodstatnění. Proto by bylo vhodné na toto téma zahájit diskuzi s adekvátními orgány, školami, rodiči a i dětmi a já doufám, že v této aktivitě nezůstanu sama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radka Maxová - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…