Michailidu (Piráti): Kvůli chybějící legislativě se k návykové látce kratom dostávají i děti

12.10.2022 10:23

Odborná skupina Pirátů připravila návrh racionální regulace

Michailidu (Piráti): Kvůli chybějící legislativě se k návykové látce kratom dostávají i děti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Janka Michailidu v kampani Pirátů 2021

Kratom je v českém prostředí mezi psychoaktivními látkami relativní novinkou. I z toho důvodu se nyní nachází legislativně v šedé zóně, což představuje problém nejen kvůli jeho dostupnosti pro děti či mladistvé, ale i s ohledem na nedostatečnou kontrolu jeho zdravotní nezávadnosti. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Janka Michailidu, členka Pirátů a Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, proto připravila s odborným týmem návrh na jeho racionální regulaci. Tento postup, nikoliv plošný zákaz, doporučila také skupina pro včasné varování před novými psychoaktivními látkami.

„Kratom se v České republice v současné chvíli nachází v šedé zóně, je obchodován jako sběratelský předmět. To způsobuje několik úrovní nežádoucích jevů. Jedním z hlavních problematických aspektů neregulovaného kratomu je bezpochyby jeho dostupnost dětem a mladistvým. Rizikové je také to, že se na kratom nevztahují žádné regulace týkající se produktů pro lidskou konzumaci – mohou se v něm tudíž objevit jinak zakázaná množství těžkých kovů, pesticidů či plísní, což může negativně ovlivnit zdraví dospělých,“ uvedla členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování, Janka Michailidu.

Podle ní je také nutné, aby byla společnost informována o účincích, možných rizicích a zásadách bezpečného užívání kratomu. Toto lze učinit jednak pomocí cílené informační kampaně, ale i prostřednictvím regulace produktu, jehož obal by tyto informace musel povinně obsahovat.

„Návrh regulace kratomu, na jehož přípravě jsme se podíleli v rámci odborné pracovní skupiny, má snahu adresovat hlavní problematické aspekty související s jeho užíváním. Samozřejmostí je zákaz prodeje mladším 18 let a také ochrana dospělých uživatelů pomocí regulace koncového produktu. Povinnou součástí obalu by měly být informace z oblasti harm reduction –? množství aktivních látek, výčet rizik a možných nežádoucích účinků, základní informace pro prvouživatele nebo také kontakt na adiktologické služby. Věříme, že regulace vycházející z vědecké evidence zkoumající snižování rizik v oblasti závislostí bude předcházet negativním dopadům efektivněji než plošný zákaz. Nefunkční přístupy je třeba ponechat v minulosti,“ dodala Michailidu.

„Rizika kratomu jsou narozdíl od typických nových psychoaktivních látek vzniklých syntetickou cestou velmi dobře zmapovaná. Víme, že jde o látku, jejíž rizika lze efektivně snižovat a že tak lze učinit v rámci legálního rámce. Zkušenosti ze zemí původu navíc nabízejí prostor pro inspiraci právě v oblasti prevence a snižování rizik. To, že kratom není kontrolován v rámci mezinárodních úmluv, nám navíc dává šanci pokusit se kratom regulovat racionálně bez nutnosti vyhovět selhávajícímu globálnímu represivnímu rámci. Věříme, že ve spolupráci s Národním protidrogovým koordinátorem zvolíme cestu rozumu, ne strachu,“ vyjádřila se k situaci i zástupkyně meziresortního týmu Návykové chování, Michaela Nepejchalová.

Kratom je původem z jihovýchodní Asie, má však bohatou historii a známý profil rizik. Skupina pro včasné varování před novými psychoaktivními látkami při Národním monitorovacím centru pro drogy a závislosti zadala tvorbu hodnocení rizik kratomu a na svém setkání minulý týden se na jeho základě po odborné diskusi shodla, že problematika kratomu by měla být urychleně řešena, a to formou racionální regulace, ne plošného zákazu. V tomto je plně shodu s postojí Pirátů i dalších odborníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

23:08 Dostálová (ANO): Pan ministr Rakušan podvedl i svou vlastní vládu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě