Ministerstvo spravedlnosti ušetřilo na energiích 70 milionů korun

26.07.2014 8:22

Dodávky elektřiny a zemního plynu na příští rok pořídilo Ministerstvo spravedlnosti na Českomoravské komoditní burze Kladno. Letošním nákupem MSp zopakovalo své úspěšné nákupy energií z uplynulých tří let. Meziročně ministerstvo spravedlnosti snížilo resortní náklady na energie o 3 miliony korun, celkově pak náklady od roku 2011 klesly o 70 milionů korun.

Ministerstvo spravedlnosti ušetřilo na energiích 70 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministerstvo opakovaně realizuje centrální nákup silové elektřiny a plynu pro celý resort justice, který se stará o stovky objektů věznic, soudů všech stupňů a státních zastupitelství. Kumulovaná spotřeba energií v těchto objektech představuje více než 200 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu a 70 tisíc MWh elektřiny ročně. 

Ministerstvo připravuje nákup energií každoročně s dostatečným předstihem už v dubnu až červenci a může tak vyčkat s nákupem na pokles cen energií na komoditní burze.

Nejvyšších úspor bylo dosaženo hned u prvního nákupu v roce 2011. Ministerstvo spravedlnosti tehdy snížilo náklady meziročně o téměř 40 milionů korun, v následujícím roce pak o dalších 5 milionů a při nákupu v roce 2013 o 23 milionů korun. Zatím poslední úspora představuje necelé 3 miliony korun. Výsledkem tohoto průběžného snižování nákladů je, že resort spravedlnosti v příštím roce zaplatí za energie necelých 210 milionů korun, což je proti cenám roku 2011 o 25 % méně. Ministerstvo spravedlnosti ČR tak výrazně přispívá k realizaci vládní priority, kterou je snižování výdajů státu.     

Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!