Ministr Babiš: Je důležité posilovat ekonomickou diplomacii

25.08.2015 11:19

Projev ministra financí a předsedy hnutí ANO na setkání s vedoucími zastupitelských úřadů ministerstva zahraničních věcí.

Ministr Babiš: Je důležité posilovat ekonomickou diplomacii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vážený pane ministře, vážené paní velvyslankyně, vážení páni velvyslanci, dámy a pánové,

jsem velice rád, že jsem dostal příležitost se s Vámi sejít na této tradiční poradě vedoucích zastupitelských úřadů a pronést několik vět, které budou směřovat k Vám a k zahraniční politice České republiky. Je to poměrně nedávno, kdy jsem hovořil při příležitosti setkání s 35 velvyslanci zemí Evropské unie a Evropské zóny volného obchodu. Musím říct, že taková setkání považuji nejen za mimořádně podnětná a inspirující, ale vzhledem k aktuálním diplomatickým a geopolitickým výzvám napříč kontinenty, také za zcela nezbytná.

Jste to vy, kdo významným způsobem spoluvytváří pozitivní obraz České republiky v zahraničí. Je důležité nejen tvořit pozitivní pohled na Českou republiku, ale také posilovat ekonomickou diplomacii, která bude koncepčně řízena na základě předem schválené strategie, která musí vycházet z hospodářských analýz jak doma, tak ve světě. Bez dobré koordinace mezi ministerstvy a jednotlivými zastupitelskými úřady v zahraničí se neobejdeme.

Dovolím si se s Vámi nyní podělit o několik základních sdělení ze strany Ministerstva financí směrem k Vám a doufám, že následná debata s Vámi pomůže Vám i nám v tom, abychom v zájmu České republiky v rámci české zahraniční služby maximálně co nejlépe zastali fungování tohoto důležitého sektoru.

V rámci spolupráce zastupitelských úřadů a Ministerstva financí je nezbytné, aby si úřady navzájem vyměňovaly informace o aktuálním dění v ekonomické a finanční oblasti v jednotlivých zemích a o otázkách projednávaných na úrovni EU. Je důležité, aby zastupitelské úřady i nadále aktivně prosazovaly české zájmy v otázkách smluvní základny a zahraničních pohledávek, indikovaly zájem o spolupráci ze strany ekonomických rezortů a samozřejmě informovaly o připravovaných návštěvách významných zahraničních představitelů ekonomické a finanční oblasti v České republice. Mohu Vás ujistit, že jako ministr financí a 1. místopředseda vlády pro ekonomiku udělám pro efektivní využití takto zprostředkovaných informací a kontaktů vše, co bude v mých silách.

Konkrétní možnosti spolupráce Ministerstva financí se zastupitelskými úřady souvisí například s rozšiřováním a aktualizací bilaterální smluvní základny, z hlediska našeho rezortu se jedná především o smlouvy o podpoře a ochraně investic či smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Oba typy smluv přispívají k větší právní jistotě našich exportérů a ke zvýšení aktivit v ČR ze strany zahraničních investorů a podnikatelů. Ministerstvo financí se snaží postupně aktualizovat smlouvy, které byly uzavřeny ještě před vstupem do EU a které neodpovídají současným podmínkám, a dále rozšiřovat smluvní základnu a sjednávat nové smlouvy se zeměmi, které o tuto spolupráci projeví zájem. V současnosti také finalizujeme nový vzorový návrh dohody.

Další oblastí, kde se nabízí vzájemná spolupráce, i když tato problematika se samozřejmě týká pouze vybraných zemí, jsou zahraniční pohledávky České republiky.

Zahraniční pohledávky jsou významnou částí zahraničních aktivit Ministerstva financí a při jednáních využíváme podpory dotčených zahraničních úřadů.

Klíčovou roli mohou hrát zastupitelské úřady také v oblasti podpory exportu. Ministerstvo financí je jedním z hlavních akcionářů ČEB a EGAP a z tohoto titulu usiluje o maximální podporu jejich aktivit.

Nepochybuji o tom, že k mnoha dalším konkrétním možnostem spolupráce se jistě dostaneme v rámci následné diskuze.

Vážené dámy a pánové, věřím, že nás čeká mnoho společné práce, která bude korunována měřitelnými úspěchy, ať už úspěšně ratifikovanou mezinárodní smlouvou, nárůstem mezinárodního obchodu, nebo i v oblastech, které přesahují ekonomickou diplomacii.

Dovolte mi na závěr poděkovat Vám za dobře odvedenou práci a popřát Vám mnoho úspěchů ve Vašich náročných zahraničních misích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…