Ministr Babiš vyzval šéfa NATO: Pojďme řešit uprchlickou krizi

10.09.2015 14:51

Vicepremiér Andrej Babiš se v rámci vládní delegace setkal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, který do ČR přijel na dvoudenní návštěvu.

Ministr Babiš vyzval šéfa NATO: Pojďme řešit uprchlickou krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

"Vyzývám pana generálního tajemníka k akci. NATO by mělo společnými silami ochránit tureckou hranici a Středozemní moře, mělo by pomoci při potápění prázdných lodí pašeráků a pomáhat při dalších akcích proti těmto nebezpečným zločincům a vrahům, jejichž byznys ohrožuje uprchlíky i Evropu," říká Andrej Babiš.
Česká republika podle něj může aktivně pomoci například vysláním vojenské nemocnice na turecké hranice nebo na některý z řeckých ostrovů, kde je situace nejkritičtější.NATO by mělo pomoci i s výstavbou dalších uprchlických táborů v zemích, které nápor uprchlíků nezvládají.

"Není pravda, že Evropa není ohrožena. Válka na Blízkém východě a v severní Africe už díky uprchlické krizi vyvolává chaos i na našem kontinentu. Sami bojovníci Islámského státu varují, že mezi uprchlíky budou infiltrováni jejich lidé. Chování pašeráků lidí, kteří se neštítí ničeho, je navíc srovnatelné s chováním somálských pirátů proti nimž NATO v srpnu 2009 zahájilo operaci Ocean Shield. Proč tedy nyní neudělá třeba operaci Mediterranean Shield?"

Podle Babiše je přijímání uprchlíků bez toho, abychom znali jejich pravou motivaci, krátkozraké. "Samozřejmě, že je potřeba pomoci ženám a dětem, které utíkají před válkou, je povinnost pomoci ohroženým lidem, ale podle mě je motivace uprchlíků různá. Většina jde za štědrými sociálními systémy do Německa či Anglie. Německo je sice dnes vstřícné, ale nikdo z politiků se neptá, co bude třeba se Sýrií, až konflikt skončí. Kdo bude tu zemi obnovovat, když se všichni mladí a vzdělaní usadí v Německu? Bude se chtít někdo z těchto lidí do Sýrie vrátit, nebo naopak pozvou do Evropy další příbuzné? Obávám se, že Evropa si svým přístupem zakládá na obrovský budoucí problém. Proto budu usilovat o to, abychom mu třeba i za pomoci NATO předešli," dodává Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…