Ministr Blažek: Po ODS zůstalo platné zakotvení základních lidských práv a svobod

12.04.2024 15:14

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2024 k historickým úspěchům ODS

Ministr Blažek: Po ODS zůstalo platné zakotvení základních lidských práv a svobod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Dobrý den, děkuji za slovo.

Pan kolega poslanec Babiš tu řekl větu: "My jsme s Petrem Fialou nikdy neseděli." Já myslím, že to je pro oba dva velmi (Se smíchem.) dobrá zpráva... (Pobavení v sále.) a přeji vám oběma, aby u toho zůstalo. A dovolte mi jenom pár slov k (Občanské demokratické straně?), když máme ten kongres. A budou to jenom fakta.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Za prvé, ODS je jediný právní nástupce a revolučního Občanského fóra, který dodnes existuje. Je to rarita v celém východním bloku. Kde máte polskou Solidarność? Kde je HZDS a podobné strany? Všechny zanikly. Pokud jde o to, co zůstalo po ODS, mohl bych toho říkat mnoho, ale není na světě v chodu státu jenom ekonomika. Po ODS zůstala efektivní, dodnes platná Ústava České republiky - neboli konstrukt českého státu, který se jednoznačně podařil. Po ODS zůstalo zakotvení základních lidských práv a svobod - dodnes platné.

Já musím říci, že nejlepšího důkazu o kvalitě české ústavy než v tom, že i hnutí ANO, když bylo u moci zhruba osm let, tak nepřišlo s žádným návrhem, aby ústava se měla nějak měnit, to znamená, taky ji vzali jako kvalitní dokument a neměnili ji. A současně ODS - jistě se staly různé věci, které se státi neměly - ale provedla Českou republiku budoucí, a tedy Československo, úspěšnou dekomunizací, což je také pravda, protože v jiných státech, a to zase není pouze ekonomika, to také probíhalo složitěji a dodnes se s tím vypořádávají různým způsobem.

Mohl bych mluvit déle a nechci, ale neviďme jenom to negativní. A opakuju, je-li nějaký právní nástupce revoluce z roku 1989, který přežil všechno, je to jenom ODS v celé východní Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.