Ministr Blažek: Po ODS zůstalo platné zakotvení základních lidských práv a svobod

12.04.2024 15:14

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2024 k historickým úspěchům ODS

Ministr Blažek: Po ODS zůstalo platné zakotvení základních lidských práv a svobod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Dobrý den, děkuji za slovo.

Pan kolega poslanec Babiš tu řekl větu: "My jsme s Petrem Fialou nikdy neseděli." Já myslím, že to je pro oba dva velmi (Se smíchem.) dobrá zpráva... (Pobavení v sále.) a přeji vám oběma, aby u toho zůstalo. A dovolte mi jenom pár slov k (Občanské demokratické straně?), když máme ten kongres. A budou to jenom fakta.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17690 lidí

Za prvé, ODS je jediný právní nástupce a revolučního Občanského fóra, který dodnes existuje. Je to rarita v celém východním bloku. Kde máte polskou Solidarność? Kde je HZDS a podobné strany? Všechny zanikly. Pokud jde o to, co zůstalo po ODS, mohl bych toho říkat mnoho, ale není na světě v chodu státu jenom ekonomika. Po ODS zůstala efektivní, dodnes platná Ústava České republiky - neboli konstrukt českého státu, který se jednoznačně podařil. Po ODS zůstalo zakotvení základních lidských práv a svobod - dodnes platné.

Já musím říci, že nejlepšího důkazu o kvalitě české ústavy než v tom, že i hnutí ANO, když bylo u moci zhruba osm let, tak nepřišlo s žádným návrhem, aby ústava se měla nějak měnit, to znamená, taky ji vzali jako kvalitní dokument a neměnili ji. A současně ODS - jistě se staly různé věci, které se státi neměly - ale provedla Českou republiku budoucí, a tedy Československo, úspěšnou dekomunizací, což je také pravda, protože v jiných státech, a to zase není pouze ekonomika, to také probíhalo složitěji a dodnes se s tím vypořádávají různým způsobem.

Mohl bych mluvit déle a nechci, ale neviďme jenom to negativní. A opakuju, je-li nějaký právní nástupce revoluce z roku 1989, který přežil všechno, je to jenom ODS v celé východní Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ať opustí funkce všichni, kteří neumí respektovat jiný názor

9:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ať opustí funkce všichni, kteří neumí respektovat jiný názor

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k atentátu na Roberta Fica.