Ministr Chovanec: Policie a záchranáři nemají legální možnost, jak si přivydělat

09.06.2017 15:48

Projev na 57. schůzi sněmovny 9. června 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů:

Ministr Chovanec: Policie a záchranáři nemají legální možnost, jak si přivydělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr vnitra Česka Milan Chovanec

Já bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto zákona. Chci poděkovat za debatu, i za tu kritickou, myšleno tedy za tu nehysterickou, prostou zoologických výrazů a dalších věcí, které sem z mého pohledu nepatří. Víte, ona by se vždycky měla říkat pravda a říkat, jak to bylo. A když si vzpomeneme na situaci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru a... (Ministr přerušil řeč kvůli hluku zejména v pravé části sálu.)

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám, kolegové a kolegyně, o ztišení.

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec ... a dalších bezpečnostních sborů, tak si musíme uvědomit jednu základní věc. Těm profesím, kterým byly odebrány finanční prostředky v rámci pseudořešení finanční krize, protože těch několik set milionů korun, které jsme těm lidem vzali, nic nevyřešilo, tak je dostalo do existenční tísně, protože právě tito příslušníci nemají legální možnost, jak si přivydělat. Minulé pravicové vlády dokázaly to, že příslušníci Policie České republiky končili masivně v exekucích. To je potřeba si všechno připomenout. Žádná z okolních zemí, žádná, nepřistoupila k tomu, aby v rámci škrtů sáhla na výplaty svého bezpečnostního aparátu. To byl naprostý český unikát a já doufám, že už se to nebude nikdy opakovat.

Tento zákon nebo změna služebního zákona reaguje především na jednu věc, a to je prohlášení vlády České republiky, které se dohodlo v rámci koaličních stran, že odstraní nejasnosti, a to především v oblasti takzvaných 150 hodin nebo 150 hodin, které příslušníci mají sloužit v rámci služby státu. Tento institut byl v minulosti zneužíván, nadužíván, byli jsme několikrát odsouzeni jako stát za to, že jsme právě nadužívali toto ustanovení. Tato úprava to mění, precizuje. Já neznám policistu nebo hasiče, který by odmítl sloužit státu v případě ohrožení, teroristického útoku, povodně nebo jakékoliv jiné pohromy. Na druhou stranu nemůžeme ty lidi, kteří slouží státu, nutit, aby pracovali zadarmo tam, kde to zákon neukládá. To byla hlavní ambice změny služebního zákona.

Proč jsem s tím přišel až teď? No, to je strašně jednoduché. Já jsem opravdu potřeboval jednoznačné ubezpečení v koalici, že ten text, který sem přijde, bude akceptován, a že se nevrhneme do víru debat o výsluhách. Pokud bychom se vrhli do víru debat o výsluhách, znamenalo by to masový odchod příslušníků Policie a hasičů z těchto sborů. U těchto sborů bohužel, tak jako všude jinde, funguje takzvaná šeptanda a já jsem za tři roky minimálně šestkrát odrážel dotazy, jestli budeme sahat na výsluhy. Výsluhy jsou správná stabilizační součást služebního poměru. Platí od Rakouska-Uherska. To není žádný výdobytek před 10, 15, 20 lety. To je součást služebního poměru příslušníků od Rakouska-Uherska. A je to správný nástroj.

Co se týká dalších nástrojů, nás dnes hlavně trápí, že k nám nepřicházejí mladé ženy a mladí muži. To znamená, ten příspěvek při vstupu do služby má především znamenat to, že se jim vyrovná nástupní plat, který je velmi nízký a není konkurenceschopný v současné době na trhu práce. Stabilizační příplatky, tak jak byly navrženy v rámci pozměňovacích návrhů - já se ke každému tomu návrhu vyjádřím v rámci vlastního hlasování. U návrhu pana kolegy Ondráčka nemám problém, s některými těmi návrhy dám tam stanovisko neutrální. Má to dopad na státní rozpočet, to je pravda. Na druhou stranu si nemyslím, že tato opatření by postrádala smysl.

Ještě jednou děkuji za rozumnou debatu. Pojďme hlasovat. Já si myslím, že ten zákon není ideální. Uměl bych si představit daleko hlubší zásah, ale toho teď v této době a v tomto stavu nejsme schopni. A to, co tu dnes je na stole, je krok správným směrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…