Ministr Chvojka: Připravujeme věcný záměr zákona o lobbingu

14.04.2017 22:01

Tento týden se v budově úřadu vlády uskutečnila veřejná konzultace k přípravě věcného záměru zákona o lobbingu.

Ministr Chvojka: Připravujeme věcný záměr zákona o lobbingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka na zasedání vlády

Veřejnou konzultaci jsem svolal právě proto, abychom získali co nejvíce informací od profesních komor, municipalit, zájmových či neziskových organizací, jakým způsobem by se zákon měl ubírat a jaké hlavní parametry by měl obsahovat. Zdůrazňuji, že nepřipravujeme zákon jako takový, ale jeho věcný záměr. Přesto chci, aby jeho příprava byla co nejkvalitnější. Ztotožní-li se s ním příští vláda, mohla by pravidla pro regulaci lobbingu platit od roku 2019.

Přípravné práce na návrhu zákona považuji za prioritní. Regulací lobbingu chci řešit nedobré zkušenosti s lobbingem bez pravidel. Věcný záměr zákona by měl obsahovat návrhy řešení pěti nejdůležitějších bodů, jeden se bude týkat primárně lobbistů, zbylé čtyři pak politiků. Jedná se zejména o registr lobbistů, veřejné diáře poslanců, senátorů a členů vlády, registr darů zákonodárců a ministrů, etický kodex poslance, senátora a člena vlády a určení tzv. legislativní stopy, tedy uvedení všech institucí, či osob, které se na přípravě dané legislativy podílely.

Podrobnější teze bych rád představil ještě před prázdninami, finální verzi předložím k připomínkám koncem prázdnin tak, abychom do konce září stihli materiál projednat ve vládě. Nevylučuji, že proběhne i další veřejná konzultace, ukáže-li se, že aktuální jednání přispěje k vyšší kvalitě zpracovávaného záměru zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…