Ministr Dienstbier: Pozice zaměstnance bude zlepšena zavedením sdíleného důkazního břemena

11.06.2016 6:28

Ve čtvrtek 9. června 2016 proběhlo 11. zasedání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Pod vedením jejího předsedy, ministra pro lidská práva rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, pdopořila akční plán, vyhodnotila zkoušky spolehlivosti a jejich možné rozšíření a projednala alternativy právní úpravy ochrany oznamovatelů.

Ministr Dienstbier: Pozice zaměstnance bude zlepšena zavedením sdíleného důkazního břemena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

V úvodu jednání Rada jmenovala nové členy zastupující neziskový sektor, Davida Ondračku z Transparency International a Janusze Konieczneho z Nadačního fondu proti korupci.

Rada se dále věnovala návrhu alternativ legislativního řešení ochrany oznamovatelů předložený ministrem Dienstbierem. Hlavním cílem materiálu je předložení reálných legislativních variant ochrany oznamovatelů v českém právním řádu. Ministr Dienstbier uvedl, že „předložený návrh zlepšuje pozici zaměstnance zavedením sdíleného důkazního břemena. Ačkoliv se jedná o následnou pomoc oznamovateli, disponuje tento institut preventivními účinky.“ Materiál navrhuje zakotvení zákazu postihu a znevýhodnění oznamovatele do zákona a zlepšení jejich postavení v pracovněprávních sporech. Rada vzala informaci o předložení materiálu na vědomí. 

Rada projednala takí materiál k vyhodnocení zkoušek spolehlivosti společně s analýzou pro případné rozšíření těchto zkoušek na další osoby působící v orgánech veřejné moci. Úkol ke zpracování vyhodnocení a analýzy rozšíření byl obsažen v protikorupčním dokumentu Strategie vlády v boji s korupcí na období let 2013 až 2014. V současné době jsou zkoušky spolehlivosti vykonávány u příslušníků a zaměstnanců Policie ČR, Vězeňské služby ČR, Celní správy ČR a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle zástupce GIBS Ivo Mitáčka by mělo dojít k „personálnímu a materiálnímu posílení specializovaného orgánu, který zkoušky vykonává. Cílem tohoto posílení je zasažení nových oblastí výkonu služby zkoušených orgánů a udržení kvality a kvantity konaných zkoušek.“ Rada doporučila vládě schválit tento materiál s navrhovanou variantou posílení orgánu vykonávající zkoušky spolehlivosti. 

Návrh Akčního plánu České republiky Partnerství pro otevřené vládnutí na období let 2016 až 2018 (dále jen „Třetí Akční plán“) je již třetím národním akčním plánem vůči mezinárodní iniciativě Partnerství pro otevřené vládnutí (OGP). Cílem OGP je podpora transparentnosti, boji proti korupci a zvýšení občanské angažovanosti. Materiál Akčního plánu vznikal na základě otevřených konzultací s veřejností, jednotlivými ministerstvy, zájmovými skupinami, neziskovými organizacemi i akademickou obcí. Oproti minulým akčním plánům obsahuje více závazků přispívajících k otevřenosti a efektivnosti státní správy, např. závazky k implementaci zákona o státní službě, otvíraní datových sad veřejné správy, přístupu k vědeckým informacím, podpoře dobrovolnictví a posilování bezpečnosti na místní úrovni.

Do bodu různé byla na návrh jednoho z členů Rady zařazema diskuse o plánované reorganizace Police České republiky. Někteří členové Rady poukazovali na to, že črefroma byla oznámena na tiskové konferenci bez toho, aniž by se s ní měli možnost relevantní instituce seznámit. Vzhledem k nedostatku informací k danému tématu ale Rada neschválila žádné stanovisko k tomuto bodu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…