Ministr Dienstbier: V důstojných podmínkách by měli pracovat i naši zaměstnanci

14.10.2016 16:48

Mezinárodní den za odstranění chudoby připomene na náměstí Republiky kampaň Česko proti chudobě. Akci na podporu důstojné práce pro všechny podpoří i ministr Jiří Dienstbier.

Ministr Dienstbier: V důstojných podmínkách by měli pracovat i naši zaměstnanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Důstojná práce je jedním ze základních kamenů pro dosažení Cílů udržitelného rozvoje, k jejichž naplnění se v roce 2015 zavázaly všechny členské země OSN. Zaměstnanost vnímají jako prioritu všechny země, ale nejde o jakékoli zaměstnání. Práce musí zajistit důstojnost, rovnost, spravedlivý příjem a bezpečné pracovní podmínky. Udržitelný rozvoj musí sloužit všem lidem na planetě.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun upozorňuje: „Zkušenosti ukazují, že ekonomický růst sám o sobě nestačí. Musíme více posilovat lidi prostřednictvím důstojné práce, podporovat je sociální a zdravotní ochranou a zajistit, aby hlasy marginalizovaných a chudých byly slyšet.“

Neférová pravidla globálního trhu umožňují zneužívat zaměstnance i životní prostředí v chudých zemích. Následkem toho se však zhoršují i podmínky v bohatých zemích. Podle zpráv OECD se ve většině zemí nedaří ani snižovat chudobu, ani omezovat rostoucí nerovnosti ve společnosti.

Je veřejným tajemstvím, že česká prodavačka, které se podaří získat práci pár kilometrů za naší západní hranicí, vydělává ve stejné firmě třikrát víc, za prodej levnějšího a kvalitnějšího zboží, během kratší pracovní doby a v důstojnějších pracovních podmínkách. Zkušenosti zaměstnanců z chudších a nejchudších zemí jsou mnohem otřesnější.

Barbora Trojak z Kampaně za férové banány k tomu říká: „Pokud budeme tolerovat otřesné pracovní podmínky a ničení přírody v méně rozvinutých zemích, nemůžeme se divit, že tyto praktiky zavádějí nadnárodní firmy pomalu i u nás. Jen mezinárodní solidarita a spolupráce na naplňování lidských práv mohou zajistit důstojné pracovní podmínky u nás i jinde.“

Veřejná akce na podporu důstojné práce pro všechny proběhne 17. října na Mezinárodní den za odstranění chudoby na náměstí Republiky od 16.30. Antonia Nyass (Yellow sisters) a její ženská skupina vystoupí u této příležitosti se speciálním repertoárem inspirovaným hudbou z různých koutů světa. Součástí bude i bubenická show (Papis Nyass) a EuroAfro jam – propojení rytmů s hlasy. V 17.30 proběhne veřejná tisková konference za účasti Barbory Trojak a ministra Jiřího Dienstbiera.

Podle ministra Dienstbiera musíme důstojnou práci podporovat ve světě i u nás. „Rád bych zdůraznil, že v důstojných podmínkách by měli pracovat i naši zaměstnanci. Nelze tolerovat černou práci, zároveň se lidem musí vyplatit pracovat. Proto trvale prosazujeme zvyšování mezd včetně mzdy minimální. Není možné, aby v zemi, které se daří, žili lidé, kteří nepokryjí ze své mzdy základní životní potřeby. Nemůžeme tolerovat ani tzv. podnikatele, kteří práci načerno nabízejí. Zákoník práce i mezinárodní standardy musí platit pro všechny,“ říká ministr Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…