Ministr Gazdík: Ředitelé škol musí přednostně vytvářet smíšené třídy

24.06.2022 16:39 | Zprávy

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Ministr Gazdík: Ředitelé škol musí přednostně vytvářet smíšené třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Ještě jednou hezké dobré dopoledne, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři.

Dovolte mi, abych za ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy odůvodnil předložený návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67 o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaný invazí vojsk Ruské federace. Senátní tisk 263.

Úvodní zákon, který jsme předložili a byl schválen v lednu pod číslem 67 roku 2022 Sb., tzv. Lex Ukrajina pro oblast školství, stanovil zvláštní pravidla pro vzdělávání dětí uprchlíků z Ukrajiny. Reagoval tehdy na bezprostřední bariéry přístupu ke vzdělání České republiky v době počátku migrační krize a zohledňoval tedy stav věcí, který byl známý v březnu tohoto roku.

Již při přijímání zákona se předpokládala nezbytnost příjmů v řádu měsíců, navazující právní úpravu, která zohlední aktuální vývoj a připraví školství na nový školní rok 2022/23. Dosud byl pouze dílčím způsobem novelizován ve věci spádovosti mateřských škol. Ministerstvo školství proto nyní předkládá rozsáhlejší novelu. Zjednodušeně řečeno, jde o Lex Ukrajina pro oblast školství II.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Medaile pro vítěze náležely všem účastníkům

21:03 Hejtman Kuba: Medaile pro vítěze náležely všem účastníkům

Jubilejní 10. ročník sportovních her seniorů Jihočeského kraje slavnostně zahájil hejtman Martin Kub…