Ministr Hamáček: Kvalitní výstroj a zázemí je to, co hasiči potřebují k tomu, aby odváděli perfektní práci

27.07.2020 18:37

Ministr vnitra spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje předali profesionálním hasičům 10 speciálních zásahových automobilů.

Ministr Hamáček: Kvalitní výstroj a zázemí je to, co hasiči potřebují k tomu, aby odváděli perfektní práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Celkem 10 speciálních zásahových automobilů (PPLA – protiplynový automobil a CHA – chemický automobil) za více než 26 milionů korun předal v pátek 24.7.2020 ministr vnitra Jan Hamáček spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrákem, CSc. Hasičskému záchrannému sboru MSK.

Pořízení 4ks protiplynových automobilů a 3ks chemických automobilů bylo financováno Moravskoslezským krajem, a to v celkové hodnotě 18.301.250 Kč. Pořízení 1ks protiplynového automobilu a 2ks chemických automobilů bylo financováno ze státního rozpočtu, a to v celkové hodnotě 7.816.600 Kč.

„Jsem rád, že se Hasičskému záchrannému sboru daří nakupovat moderní techniku. Budu usilovat o to, aby evropské peníze z fondu obnovy byly využité také na nákup takového vybavení pro bezpečnostní sbory. Kvalitní výstroj a zázemí je to, co hasiči potřebují k tomu, aby odváděli perfektní práci“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

Moravskoslezský kraj každoročně podporuje modernizaci a obnovu nejen profesionálních, ale i dobrovolných hasičů. „Moderní vybavení profesionálních a dobrovolných hasičů je pro bezpečnost v našem kraji nepostradatelné. Kvalitní technika je důležitým a nutným pomocníkem složek IZS nejen při požárech, ale i v dalších situacích, ve kterých jde o život. Naši hasiči patří k nejlépe vybaveným jednotkám v republice a kraj dělá vše pro to, aby tomu tak bylo i nadále,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ivo Vondrák také převzal z rukou ředitele HZS MSK brig. gen. Vladimíra Vlčka čestné uznání Generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky a medaili za plnění mimořádných úkolů spojených s bojem proti pandemii COVID-19.

Pět speciálních protiplynových automobilů je určeno pro speciální zásahy s nutností nasazení velkého počtu dýchací techniky, zejména při požárech většího rozsahu, dále při chemických haváriích s výskytem nebezpečných látek a měření koncentrací nebezpečných plynů a par. Vozidla jsou vybavena nejmodernějšími přístroji, které pomáhají usnadnit a urychlit práci specialistům v oblasti detekce nebezpečných látek u rizikových zásahů. Vozidlo také obsahuje prostředky pro dekontaminaci zasahujících hasičů, protichemické obleky, soupravy pro odběry vzorků všech skupenství a jiné speciální vybavení určené pro daný typ zásahu.

Pět speciálních chemických automobilů je určeno pro likvidaci mimořádných událostí spojených s únikem nebezpečných látek všech skupenství. Vozidla jsou vybavena prostředky pro přečerpávání a jímání až 1000 litrů nebezpečných látek, obsahuji stejně jako protiplynové automobily zařízení pro dekontaminaci zasahujících hasičů, různé druhy nejmodernějších protichemických obleků, nejmodernější přístroje pro detekci nebezpečných chemických a radioaktivních látek a v neposlední řadě i soupravy pro odběry vzorků chemických látek.

„Velmi si cením podpory Moravskoslezského kraje a státu, ale i obcí a měst, při budování IZS v kraji, přičemž je nutno zmínit, že i situace související s infekčním onemocněním Covid-19 ukázala, jak je důležité, aby hasiči, a současně i ostatní složky IZS byly připraveny na zvládnutí takovéto mimořádné situace“, dodal ředitel HZS MSK brig. generál Vladimír Vlček.

Návštěva ministra vnitra v MSK bude dále pokračovat návštěvou Fakulty bezpečnostního inženýrství a jednáním s rektorem VŠB-TU a děkanem této fakulty, a poté navštíví Hasičskou zbrojnici v Pustkovci, jež byla postavena ze zdrojů státního rozpočtu, kraje i města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…