Ministr Havlíček: COVID-BUS podpoří podnikatele v nepravidelné autobusové dopravě

15.10.2020 8:39

Zájezdoví dopravci dostanou podporu, na program COVID-BUS má Ministerstvo dopravy miliardu korun, schválila vláda.

Ministr Havlíček: COVID-BUS podpoří podnikatele v nepravidelné autobusové dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Ministerstvo dopravy spustí v příštím týdnu program na podporu podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě COVID-BUS. Program schválila vláda. Podpora je určena na kompenzaci propadu tržeb v důsledku epidemie COVID - 19 v období nouzového stavu. Jedna miliarda korun má pomoci podnikatelům v zájezdové dopravě přizpůsobit se stavu přepravního trhu do doby 2. čtvrtletí roku 2021.

„Zájezdoví dopravci byli tvrdě zasaženi nezbytnými protikoronavirovými opatřeními. Rušily se školy v přírodě, školní výlety, firemní akce, zájezdy, objem těchto objednávek se v období jara limitně blížil nule a dosud se trend vývoje nelepší. Ministerstvo dopravy proto prostřednictvím programu COVID-BUS podpoří podnikatele v nepravidelné autobusové dopravě s cílem umožnit překlenout krizi trhu, případně ukončit podnikání bez extrémně negativních dopadů na trhu a osobní život podnikatelů,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Většina subjektů provozuje 1 - 3 autobusy, výjimečně více. Autobusy jsou pořizovány zejména na leasing. Jedná se navíc o sektor s velmi nízkou marží. Kombinace těchto faktorů vede ke skutečnosti, že úvěrování podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě je extrémně složité, mnohdy vázané na osobní majetek podnikatelů v nepravidelné autobusové dopravě. To také vede rovněž k obtížné možnosti čerpat úvěrové programy COVID realizované Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Výše podpory se bude odvozovat od emisní třídy autobusu (vyšší emisní třída = nižší dopad na životní prostředí = vyšší pořizovací cena autobusu). Dále se bude zohledňovat samotná kapacita autobusu. Vzhledem k faktickému zamrznutí trhu až do konce školního roku je pak rozhodné období kalkulováno až do 30. června 2020.

Ministerstvo dopravy předpokládá, že na uvedenou podporu bude celkově poskytnuta 1 miliarda korun v roce 2020. Zdrojově se předpokládá převedení 0,5 mld. Kč z prostředků Ministerstva dopravy a 0,5 mld. Kč z nevyčerpaných prostředků programu „COVID nájemné“ administrovaného Ministerstvem průmyslu a obchodu. Podpora bude vyhlášena, vyhodnocena a proplacena v období 3. čtvrtletí roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

7:02 Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.