Ministr Havlíček: Z pohledu zhodnocení peněz i s ohledem na okolí dává investice smysl

18.09.2019 9:15

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se včera v doprovodu hejtmana Bohumila Šimka, primátorky města Brna Markéty Vaňkové a dalších zastupitelů kraje a města seznámil v JIC s aktuálními výsledky Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje.

Ministr Havlíček: Z pohledu zhodnocení peněz i s ohledem na okolí dává investice smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Ve srovnání s ostatními regiony České republiky vyniká kraj prostředky investovanými do výzkumu a vývoje (VaV). Jen ze strukturálních fondů Evropské unie směřovalo mezi lety 2010 a 2017 na VaV 20 miliard korun, tzn. téměř pětina všech prostředků pro Česko. To je téměř o sedm procent více oproti celostátnímu průměru.

Ministr Karel Havlíček zdůraznil důležitost investic do vzdělávání a výzkumu. Ocenil i vysoký podíl prostředků vynakládaných na rozvoj výzkumu a vývoje. V poměru k HDP vzrostly výdaje tímto směrem v Jihomoravském kraji ke třem procentům. V Evropské unii je jen 31 regionů, které mají tento poměr vyšší.

„Těší mě, že celých 58 %, tedy 8,9 miliard korun prostředků na výzkum a vývoj je investováno v podnicích. Je i díky zahraničním korporacím, které v Jihomoravském kraji budují svá centra pro vědu a výzkum. Vedle toho prospívá v regionu nemalá skupina místně vlastněných firem, startupů, které nižší výdaje na výzkum a vývoj dorovnávají velkou podnikatelskou autonomií,“ doplňuje náměstek hejtmana kraje Jan Vitula.

Nejviditelnější výsledky Regionální inovační strategie přináší strategické projekty kraje. Patnáct z dvaadvaceti projektových záměrů je již realizováno – na podporu konkurenceschopných firem v kraji vznikla například pobočka Evropské kosmické agentury ESA BIC Brno, digitalizaci firem podporuje Digimat. Kvalitu školství pomáhají zvyšovat například projekty KaPoDaV, PolyGram, stipendia pro zahraniční studenty v anglicky vyučovaných oborech nebo nedávno otevřené komunitní vzdělávací centrum Czechitas. Výzkumnou činnost podporují projekty typu JMK fandí vědě, ERA Chair, Svedu vědu nebo celouniverzitní předměty s tématem podnikavosti.

Kvalitu regionu také ilustrují každoroční úspěchy vědců z Jihomoravského kraje o prestižní granty ERC. Díky grantu Muni Award in Science and Humanities bude v Brně působit také například britský vědec Matthew Rampley, který s sebou přenese do Brna svůj ERC projekt zaměřený na meziválečnou architekturu střední Evropy a její proměny po rozpadu Rakouska-Uherska.

Úspěchy regionu v oblasti inovací vedly krajské radní k odsouhlasení záměru odkupu poloviny akcií brněnského Technologického parku. O nákupu v hodnotě půl miliardy korun se mluví již od počátku tohoto roku. Ve čtvrtek o něm budou hlasovat krajští zastupitelé. „Z pohledu služby, kterou má Technologický park činit, z pohledu zhodnocení peněz i s ohledem na okolí dává investice smysl,“ podpořil záměr vicepremiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.