Ministr Havlíček: Žádosti v programu COVID – 2021 přijímáme do 2. června

15.05.2021 14:09

Plošný program COVID - 2021, který na pomoc podnikatelům připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), má notifikaci Evropské komise (EK). Resort tak vyplácí potřebné dotace. Už dřív EK notifikovala program COVID – Nepokryté náklady, který je alternativou ke COVID 2021.

Ministr Havlíček: Žádosti v programu COVID – 2021 přijímáme do 2. června
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

„Žádosti v programu COVID – 2021 (ZDE) přijímáme do 2. června,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „K dnešku jsme přijali téměř 9 000 žádostí za téměř 4 mld. Kč.“

Prodloužilo se i rozhodné období, tedy doba, za kterou mohou podnikatelé dostat dotaci z plošného programu COVID 2021. Nově je od 11. ledna do 9. května 2021, celkem tedy 119 dnů. Za každý z nich mohou firmy postižené koronavirovou pandemií dostat podporu 500 Kč za zaměstnance a den. K podaným žádostem Ministerstvo průmyslu a obchodu podporu za nové období připočítá automaticky. Pokračovat, a to do konce letošního května, bude také program COVID – Nepokryté náklady (ZDE), který je alternativou ke COVID 2021. Chystá se v něm 2. výzva.

„S Evropskou komisí bylo dohodnuto, že se připravila tzv. zastřešující notifikace, a nebude už tedy třeba notifikovat jednotlivé programy podpory podle článku 3.1 dočasného rámce EK. Schválení této zastřešující notifikace tak bylo sice náročnější, a proto déle trvalo, výhodou však je, že bude platit i pro všechna další letošní schémata v tomto režimu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

V programu COVID – Nepokryté náklady je připraveno šest miliard korun, stejná částka je alokována i v programu COVID 2021. Podrobnosti k dotačním programům pro firmy a OSVČ nejen v gesci MPO jsou k dispozici jsou ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.