Ministr Havlíček: Zapojení dalších firem má vést ke snížení spotřeby energie

08.01.2021 18:47 | Zprávy

Zvyšovat energetickou účinnost chce další společnost. K dohodě o spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu se připojila innogy, řeší například energeticky úsporné osvětlení, obměnu trafostanic či modernizaci vzduchotechniky.

Ministr Havlíček: Zapojení dalších firem má vést ke snížení spotřeby energie
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

Dohoda uzavřená mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a společností innogy Česká republika počítá se zvyšováním energetické účinnosti u konečného spotřebitele napříč sektory. A to díky aktivitám, ke kterým se ve smluvním dokumentu zavázaly obě strany.

ČR uzavíráním dobrovolných dohod k energetické účinnosti mimo jiné reaguje na povinnost uloženou evropskou směrnicí Evropského parlamentu a Rady o energetické účinnosti, která říká, že se v letech 2021 až 2030 musí každý rok uspořit 0,8 % z konečné spotřeby energie. Jde o motivační opatření s pozitivním dopadem na konečné spotřebitele.

„Jsem velmi rád, že dobrovolnou dohodu k energetické efektivitě uzavírá další společnost,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Jdeme správným směrem. Zapojení dalších firem má vést ke snížení konečné spotřeby energie a souvisejících nákladů. Dohodu lze uzavřít snadno a rychle. Vzor je k dispozici na www.mpo.cz, stačí přitom, aby se zájemce obrátil na MPO s představou, jak by se chtěl podílet na snižování energetické náročnosti. Po shodě může být dohoda uzavřena takřka okamžitě.“

„Jako klíčová věc pro dosahování úspor energie se ukazuje spolupráce státu s dalšími subjekty, a to nejen z oblasti energetiky, ale i z průmyslu,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a dodává: „Veškeré informace k dohodám a naplňování včetně už uzavřených smluvních vztahů jsou transparentně zveřejněny na webu MPO.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

9:25 Vích (SPD) Neobjektivní předvolební debata významně pomohla SPOLU

Formát poslední a nejdůležitější debaty před volbami do Evropského parlamentu na veřejnoprávní telev…