Ministr Herman: Filmové pobídky jsou díky novele zákona efektivnější

23.05.2017 10:17

Ministr kultury Daniel Herman ukončil pracovní návštěvu jednoho z nejprestižnějších filmových festivalů.

Ministr Herman: Filmové pobídky jsou díky novele zákona efektivnější
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Během neděle se v česko-slovenském pavilonu Marché du Film v jihofrancouzském Cannes setkal Daniel Herman s českými producenty a jejich zahraničními partnery, koproducenty a dalšími hosty.

V pavilonu, který sdílíme se Slovenskem, letos prezentujeme filmy Masaryk, Bába z ledu, Pátá loď a Přes kosti mrtvých. Uváděna je i on-line kolekce českých dokumentů.

Ministr kultury poděkoval české filmařské obci za odbornou pomoc a podporu při projednávání novely zákona o audiovizi. „Jsem rád, že jsem vlastní oči tady v Cannes mohl vidět a osobně konzultovat pozitivní dopady novely zákona o audiovizi, která byla za naší vlády přijata. Novela totiž přinesla více finančních prostředků, což umožnilo nastartovat systémové financování a napomoci i vyšší konkurenceschopnosti českého filmového průmyslu; zároveň lze realizovat i užší spolupráci v oblasti zahraničních koprodukcí. Filmové pobídky jsou podle novely daleko efektivnější, neb o ně lze žádat kdykoli během fiskálního roku, nikoli dle vyhlášených výzev. A Cannes je přesně to místo, kde lze tyto změny efektivně využít při diskusích o dalších filmařských plánech a projektech,“ uvedl ve svém projevu ministr Herman.

Včera ještě Daniel Herman navštívil českého výtvarníka Františka Mertla, který již dlouhodobě žije nedaleko Nice. Od roku 1948 Mertl studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Brně, následně studoval Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1958 emigroval z Československa. Po životě v uprchlickém táboře v Německu, nakonec utekl do Francie. Založil a stále se účastní na životě cyklistického klubu ve Vence. Jako nadšený sportovec a umělec je velikým hybatelem společenského života Vence a širokého okolí. Jeho díla jsou vystavena v Guggenheimově muzeu v New Yorku, Stedelijk Museu v Amsterdamu, Muzeu moderního umění v Paříži, Israel Museu, Muzeu výtvarných umění v Lyonu, Grenoblu, Nice, Antibes a v Národní galerii v Praze či v Moravské galerii Brno. Absolvoval přibližně 120 výstav po celém světě.

V odpoledních hodinách přiletěl Daniel Herman do Štrasburku, kde se setká s velvyslancem J. E. p. Emilem Rufferem, stálým představitelem České republiky při Radě Evropy. Společně budou projednávat agendu nového předsednictví ČR ve Výboru ministrů Rady Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…