Ministr Herman: V Osvětimi to pro mě bylo velmi emotivní

28.01.2015 14:57

V úterý 27. ledna 2015 se ministr kultury zúčastnil spolu s vládní delegací, kterou vedl předseda vlády Bohuslav Sobotka, pietního aktu v Osvětimi.

Ministr Herman: V Osvětimi to pro mě bylo velmi emotivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Akt byl pořádán při příležitosti 70. výročí osvobození tohoto koncentračního tábora; měl za cíl připomenout a uctít oběti holokaustu i upozornit na narůstající projevy antisemitismu v současné společnosti.

Tento pietní akt považuje ministr Herman za velmi důležitý kámen v mozaice kultury připomínání. Piety se zúčastnili i ti, kteří zrůdnou genocidu ve vyhlazovacím táboře přežili.

„Setkání tváří v tvář s těmi, kteří zažili děsivé hrůzy Dantova pekla, bylo pro mne velmi silným zážitkem,“ uvedl ministr Herman. Zdůraznil, že si znovu uvědomil váhu obrovského daru svobody, který dnes máme a který byl draze vykoupen životy milionů trpících.

„Když jsem zapaloval svíci u památníku, defilovaly přede mnou tváře mých příbuzných, kteří překročili práh mezi časem a věčností právě zde, v Osvětimi,“ dodal Daniel Herman. „Chůze po rampě a pohled na koleje, které viděla řada mých blízkých, to vše bylo pro mne nesmírně emotivní. Je naprosto nezbytné – v duchu poselství otřesných událostí z dob nacistického režimu – si neustále připomínat velkou odpovědnost, která na nás v současnosti leží. Jde o odpovědnost za hájení i obranu svobody a práva na život před těmi, kdož ji i dnes chtějí jakkoli omezovat, protože v Osvětimi se toto dělo naprosto bezprecedentním způsobem,“ řekl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…