Ministr Jurečka: Bič na nepoctivé vinaře - sudové dostane povinně kontrolní pásku

17.07.2015 12:28

Ministerstvo zemědělství finišuje práci na novele zákona o vinohradnictví a vinařství, která zpřísní podmínky pro obchod se sudovým vínem. Zabrání tak prodeji pančovaného vína i daňovým únikům. S chystanou normou souhlasí vinařské organizace i provozovatelé vinoték. Novela by měla začít platit v příštím roce.

Ministr Jurečka: Bič na nepoctivé vinaře - sudové dostane povinně kontrolní pásku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Každý sud vína, ať už od domácích vinařů nebo dovezený, bude podle připravované novely zákona o vinohradnictví a vinařství povinně přelepený u uzávěru kontrolní páskou.

„Poctiví vinaři a provozovatelé vinoték se nemusejí ničeho obávat, ale na nepoctivé vinaře je novela zákona o vinohradnictví a vinařství účinným bičem, který jim zabrání, aby na trh dodávali pančované víno. To zatím patří spolu s medem k nejčastěji falšovaným potravinám. Právě proto jsme ve spolupráci s vinaři připravili změny v zákoně, které situaci napraví. Za falšování vína bude podvodným prodejcům hrozit pokuta až do výše 50 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vinaři nebo dovozci budou muset nahlásit objem i odrůdu sudového vína, které uvedli na trh, do registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Skončí prodej v nevyhovujících prostorách

„Sudová vína bude smět prodávat pouze vinař ve své provozovně nebo vinotéce, dále dovozce, který poprvé sudové víno dodal na trh a pak ještě provozovna, která bude mít víno přímo od vinaře nebo od dovozce. I to je jeden z efektivních nástrojů, aby spotřebitelé měli záruku, že si kupují kvalitní víno s jasným původem,“ uvedl Jurečka.

Skončí také doba, kdy bylo možné prodávat víno v nevyhovujících prostorách, jako jsou například čerpací stanice nebo květinářství. Prodejce bude muset zajistit, aby bylo sudové víno uskladněno při 15°C a bude muset mít výčepní zařízení využívající jako hnací plyn dusík s příměsí oxidu uhličitého do 20 %.

Vinaři budou moci využít logo

Na přední etiketě vinné láhve bude uveden původ hroznů. Vinaři také budou moci využít logo (informace ZDE), které bude pro spotřebitele jasným znamením, že víno pochází z českých nebo moravských vinic.

V roce 2014 zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 471 vzorků sudového vína, z čehož 151 vzorků nevyhovělo, protože byly falšované nebo pančované. V roce 2013 se převážně kontrolou vín zabývalo 14 inspektorů, loni jejich počet Ministerstvo zvýšilo o 20, přičemž v případě nutnosti se kontrolou trhu s vínem mohou věnovat i další inspektoři. O možnosti posílit SZPI v oblasti kontroly vína Ministerstvo jedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …