Ministr Jurečka: Na chov dojnic jde dvojnásobek

29.06.2015 15:40

Chovatelské technologie, veterinární a reprodukční techniku, krmiva a zemědělské stroje představilo na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky a Národní výstavě Myslivosti v Brně na 200 českých a zahraničních vystavovatelů. Ministr zemědělství Marian Jurečka při zahájení zdůraznil, že živočišná výroba patří k jeho prioritám, protože napomáhá k udržení a rozvoji života ve venkovských oblastech a zajišťuje pracovní místa v regionech.

Ministr Jurečka: Na chov dojnic jde dvojnásobek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Dobrou zprávou je, že například loni po dlouholetém poklesu začala živočišná výroba opět růst. Její produkce v roce 2014 vzrostla oproti předchozímu roku o 10 procent na 51,6 miliardy korun. Tento trend se snažíme podpořit dotacemi, aktuálně jsme například dvojnásobně navýšili národní dotace na chov dojnic. Hlavní podíl na zachování živočišné výroby však mají chovatelé, bez jejichž práce a často i nadšení by tento obor nemohl existovat,“ řekl ministr Marian Jurečka.

V expozici Ministerstva zemědělství se Odbor živočišných komodit zaměřuje na činnost na úseku chovu skotu, prasat, ovcí a koz, drůbeže a dalších hospodářských zvířat. Jeho pracovníci budou zájemce informovat také o dohledu nad plněním Plemenářského zákona a nad vedením a využíváním údajů ústřední evidence hospodářských zvířat. Odborníci ze Sekce lesního hospodářství MZe poskytnou informace laickým návštěvníkům i praktické informace vlastníkům lesů. V expozici MZe budou mít lidé možnost se seznámit i s prací Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Na jeho pracovníky se mohou obracet návštěvníci s dotazy na problematiku cross-compliance a Program rozvoje venkova.

Největší přehlídka živočišné produkce v České republice, která se koná každé dva roky, klade důraz na prezentaci hospodářských zvířat, doprovodné programy spojené s živočišnou výrobou, technologii pro chov hospodářských zvířat, pro výrobu krmiv, inseminační a reprodukční techniku, genetiku, diagnostické a léčebné přípravky, laboratorní a veterinární techniku apod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…