Ministr Jurečka: Upravujeme i termíny výplaty důchodů, současných třináct snížíme na pět

13.09.2023 11:17

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2023 k zákonům o sociálním zabezpečení, důchodovém a nemocenském pojištění

Ministr Jurečka: Upravujeme i termíny výplaty důchodů, současných třináct snížíme na pět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dobré ráno, já si dovolím pouze stručně na úvod rozpravy a na úvod třetího čtení shrnout ty podstatné věci novely těchto zákonů, tedy tohoto sněmovního tisku 443.

My v těchto novelizacích řešíme několik řekněme spíše technických věcí, které souvisejí s tím, abychom zjednodušili a zefektivnili práci jak na České správě sociálního zabezpečení, tak také i pro klienty komunikaci s tímto úřadem. To znamená, zavádíme možnost podat žádost o důchod v elektronické podobě. Tato možnost doposud nebyla. Pokud to někdo i zkoušel případně přes datovou schránku, tak to podle zákona vlastně nebylo vůbec možné.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

To znamená, v návaznosti na tuto online možnost podávání důchodů tak zároveň také rušíme místní příslušnost okresní správy sociální zabezpečení při sepisování žádosti o přiznání důchodu v listinné podobě. To znamená, klient bude moci nejenom na to svou v uvozovkách okresní správu, kterou znal doposud, tak vyřídit si případně tuto žádost i na kterékoliv jiné správě sociálního zabezpečení v rámci České republiky.

Pak také upravujeme termíny pro výplatu důchodů, ukončujeme tak zvaný klouzavý měsíc a stanovujeme tuto výplatu na kalendářní měsíc s tím, že tyto výplatní termíny budou do první poloviny měsíce tak, aby ty důchody opravdu v první polovině měsíce byly vyplaceny a těch současných třináct výplatních termínů snížíme na pět. Takže je to zase krok, který je ve prospěch klientů a těch, kteří dostávají výplaty důchodů v České republice.

Ta účinnost zákona je navržená od 1. 1. 2024 s výjimkou právě té možnosti podat žádost o důchod online, protože to souvisí také i s účinností nařízení Evropské unie o jednotné digitálně bráně, kde je tato účinnost nejpozději od 1. prosince 2023. Takže toto je část, která má účinnost dřívější.

K tomuto návrhu jsme v systému mohli zaregistrovat jeden pozměňující návrh, který podal kolega David Šimek, je to pod číslem sněmovního dokumentu 2993. Je to dokument, pozměňovací návrh, který se týká některých úprav, pokud jde o podporu táborníků, respektive lidí, kteří pracují s dětmi v rámci letních dětských táborů, kdy už z minulého volebního období tady vznikla určitá forma podpory, která je vůči těmto lidem a jejich zaměstnavatelům vlastně ze strany státu vytvořena. Takže u této záležitosti upravujeme a zpřesňujeme některé záležitosti tak, aby tato podpora mohla efektivně dále být realizovaná.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty stíhačky jsou opravdu drahé, politici také,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 13.09.2023 13:01:13
tak hledají, kde co ještě vyškrábnout. A to politici jsou drazí nejenom svými příjmy, ale hlavně musí naplnit stranické pokladny, protože cítí, že přichází velký hlad! Věřím, že už se k lizu nedostanou, jinak musí být tento národ opravdu blbý. Také prezident nestojí za nic, když vidí, kam se země propadá a neodvolá premiéra (a ím celou vládu) a neustaví vládu odorníků. Vláda politiků totiž nnepřináší nic dobrého, jenom zlodějnu. A prezident jako by byl slepý, nekoná, Pouze mění kabinet na sekretariát, nebo záclony, bohužel on nic neumí, jako každý lampasák.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…