Ministr Jurečka: Vážený pane poslanče Bendle, nevymyslíte navíc dotační titul jenom tak

12.07.2016 19:40

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 7. 2016

Ministr Jurečka: Vážený pane poslanče Bendle, nevymyslíte navíc dotační titul jenom tak
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji. Chtěl bych zareagovat na některé skutečnosti, které tady uváděl pan poslanec Bendl.

Vážený pane poslanče Bendle, prostřednictvím pana předsedajícího, jako bývalý ministr zemědělství byste určitě měl vědět, že říci v průběhu roku, že dáte veškeré finanční prostředky na pokrytí dotací, to my děláme. Jenomže nevymyslíte navíc dotační titul jenom tak. Všechny dotační tituly, které máme notifikovány a které jsme připravili i pro letošní rok nově, což je dotační titul číslo 19 a 20, tak veškeré dotační tituly máme plně finančně pokryté a směřují tyto peníze do živočišné výroby. A dneska jsme se dostali na hranu, kde je velice komplikované i ze strany zemědělců, nejenom ze strany ministerstva a Státního zemědělského intervenčního fondu vymýšlet další nové dotační tituly pro živočišnou výrobu, které dávají ještě určitou logiku a nejsou příliš velkou administrativní zátěží pro žadatele i pro Státní zemědělský intervenční fond a Ministerstvo zemědělství.

Takže ta výzva, která tady zazněla, abychom dali finanční prostředky na národní dotační tituly, tak ta je naplněna. Všechny návrhy dotačních titulů v letošním roce mají stoprocentní obálku, která je notifikovaná. Jdeme na ty maximální stropy, kterými můžeme do zemědělství a do zemědělské prvovýroby živočišné dostat finanční prostředky. Takže tolik, řekněme, k té polemice, jestli těch padesát milionů korun můžeme dát teď někam jinam v rámci notifikovaných dotačních titulů, odpovídám, že prostě v letošním roce už to není možné.

Vnímám tu výraznou potřebu mít tady opravdu vytypovaná kvalitní centra odborné přípravy, které bude stát dlouhodobě finančně podporovat, a kde zvýšíme úroveň žáků. Samozřejmě to uznávám, je především na krajích a na MŠMT, aby to dělaly dlouhodobě a systémově, nicméně když vidím ten stav, který tady je, tak se snažím pro ten sektor alespoň těchto třicet klíčových center odborné přípravy finančně nastartovat a zvyšovat úroveň těchto zařízení.

Pokud jde o ten zmiňovaný dotační titul 16 - Obnova drobného kulturního dědictví na venkově, tak ten vznikl z několika důvodů. Tím prvním bylo, že po skončení programovacího období Programu rozvoje venkova 2007 až 2013 zůstalo určité bílé místo na mapě, kdy samotní starostové přišli a řekli "My bychom potřebovali některé typy investic pokrýt po tom skončeném programovacím období PRV.". Proto tento dotační titul tady vznikl a není v částce 400 milionů, ale v částce - skutečnost letošního roku je 240 milionů.

Dále bych řekl, že to je také naplnění koaliční smlouvy. Koaliční smlouva ve svém druhém bodě v kapitole "Zemědělství a venkov" hovoří o tom, že chceme posilovat rozvoj venkovských oblastí a venkova jako takového.

A to poslední, co jste zmiňoval, praxe u privátních firem, no to už se dva roky děje. Dva roky je podpora a přispíváme částí finančních prostředků na studenty středních škol a učilišť, kteří jdou dělat praxi k soukromým firmám, tak financujeme část nákladů na jejich odměnu v rámci takovéto praxe. Takže to už tady máme zavedeno.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…