Ministr Kupka: V oblasti dopravní infrastruktury se opravdu víc dělat nedá

29.02.2024 16:21

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 29. února 2024 – reakce na interpelaci poslance Havlíčka

Ministr Kupka: V oblasti dopravní infrastruktury se opravdu víc dělat nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Několik zcela faktických reakcí. Výbor pro strategické investice vznikal výrazně dříve, než dva roky po nástupu naší vlády. A vznikal právě proto, aby bylo možné dát dohromady investiční výhled, bez kterého se neobejdeme. Já opravdu chci zůstat věrným faktům. Víme, kolik kilometrů dálnic a silnic bylo rozestavěno v prosinci 2021 a není to nízké číslo. Bylo to 224 kilometrů. A pojďme v dobrém soutěžit v tom, jaká je současná situace a kdo i v těžkých dobách byl schopen pohnout s důležitými investicemi.

Teď se staví 245 kilometrů silnic a dálnic a 191 kilometrů představují jenom dálniční úseky. Ale čemu jsme zároveň čelili? Z hlediska toho výhledu a přípravy financování těch staveb na stole opravdu nebylo nic. Střednědobý výhled, který vůbec neodpovídal množství rozestavěných dálnic. A já také neříkám, že máme vyřešeno pro dalších deset let. Ale řekli jsme, a to je klíčové, co v těch dalších deseti letech musí Česká republika udělat jak z hlediska konkrétních staveb, konkrétních úseků dálnic a také vysokorychlostních tratí a kolik to také bude stát a jak se s tím máme vypořádat. A okamžitě.

To znamená dva měsíce po nástupu do funkce jsme začali rozvíjet další PPP projekty, konkrétně dálnici D35 dva úseky mezi Opatovcem a Mohelnicí a klíčové úseky na železnici, ať už v případě části nového spojení mezi centrem Letiště Václava Havla a Kladnem, tak na čtvrtém koridoru úsek mezi Nemanicemi a Ševětínem.

Okamžitá reakce s ohledem na to, že nebyl jasný výhled, kde na všechny ty rozestavěné úseky vezmeme peníze. To je klíčový úkol výboru pro strategické investice a hlavní vklad naší vlády. V tom, že je jasné, jak vypadá ten výhled a co musíme udělat s financováním. A v tomto směru jsme i otevřeli karty, jak to chceme řešit a jak má ten konkrétní plán vypadat. V tuto chvíli se pracuje na deseti projektech PPP.

D4 PPP projekt, který začal ještě za Dana Ťoka, pokračoval za vašich předchůdců a pak s vámi a za vás se začal stavět se připravoval jenom k tomu rozhodnutí pět let. My jsme v únoru začali s těmi úseky PPP projektů tak, abychom dokázali první z nich rozjet po necelých čtyřech letech a věřím, že na to dojde.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50404 lidí

A zároveň pro další vlády chystáme PPP projekty, které umožní, aby Česká republika mohla i s ohledem na tu dramaticky rostoucí křivku investičních potřeb finanční prostředky zajistit. Bez PPP projektů se opravdu neobejdeme. V tomto směru ta koncepční práce, role výboru pro strategické investice a práce odvedená na Ministerstvu dopravy je zcela prokazatelná.

Včetně toho, že v letošním roce vzniklo samostatné oddělení, protože se ukazuje, že pro zvládnutí těch dalších PPP projektů bude tohle prostě nezbytně třeba. V čem má smysl se handrkovat a v čem má smysl soutěžit? Já mám obavu, že vy jste zvolili jako modus vivendi, handrkování o tom, kdo víc. Nebo o tom, kdo se o to zasloužil. Fakticky největší podíl na tom pochopitelně mají úředníci na Ministerstvu dopravy a lidé na Ředitelství silnic a dálnic, ale také starostové a hejtmani, kteří se za ty stavby brali.

Co je důležité a co se odehrává v posledních dvou letech v mnohem větší míře, u těch nejkomplikovanějších staveb s největší mírou odporu, mluvit s těmi lidmi v regionech, setkávat se s nimi a řešit s nimi to, jak v těch místech ty stavby opravdu provést. Jak je vytrasovat a jak zvládnout jejich technickou podobu.

Opravdu v tuhle chvíli už stovky hodin konkrétních jednání, to je věc, která se opravdu zásadním způsobem změnila v tom posledním období. A pochopitelně, na všech těch stříhání pásky, na všech zahajování stavby, zaznívá poděkování všem těm, kteří se na těch projektech podíleli, spravedlivé ocenění jejich práce. A včetně - a teď se podržte - na všech těch místech děkuju i svým předchůdcům.

A je úplně jasné, že z hlediska základního pohledu na to, co ten stát potřebuje udělat pro lidi, kteří v něm žijí, je zvládnout i tu investiční potřebu dokončit základní infrastrukturu. A v tom nedlužíme lidem v České republice vůbec nic. I ve velmi těžkých časech investujeme a dálniční síť se rozvíjí, jak se doposud nikdy nerozvíjela.

Konkrétní údaj. V roce 2021 na přípravě staveb plynulo 2,5 miliardy korun. V loňském roce dvojnásobně vysoká částka - 5 miliard, což jsou peníze na výkupy pozemků, peníze na projektové přípravy, na to, aby se dalo stavět v dalších letech. Ubezpečuji vás, že v tomto směru je to uplynulé dvouleté období přesvědčivým krokem pro to, aby Česká republika dokázala splatit svůj infrastrukturní dluh a zároveň abychom dokázali - to je ještě podstatnější - zajistit podmínky pro restart ekonomiky, pro to, abychom po obdobích, které bylo velmi komplikované - opravdu je to založeno i v tom dramaticky zvýšeném zadlužování v předchozím období - dokázali zajistit, že se česká ekonomika znovu zvedne a poroste.

Garantuji vám, garantuji české veřejnosti, že v té oblasti dopravních investic, dopravní infrastruktury, se opravdu víc dělat nedá, než v tuto chvíli dělá vláda Petra Fialy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

16:21 Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě