Ministr Metnar: Nechceme oslabovat parlament, ale vést diskusi napříč politickými stranami

04.04.2020 11:40

Servery Aktuálně.cz a Respekt.cz upozornily na materiál nazvaný „Zpráva o plnění neuzavřených úkolů vyplývajících z optimalizace současného bezpečnostního systému České republiky".

Ministr Metnar: Nechceme oslabovat parlament, ale vést diskusi napříč politickými stranami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar

Ten je doporučením odborné skupiny (složené ze zástupců ministerstev obrany, vnitra, zahraničních věcí, spravedlnosti, Úřadu vlády, konzultačně se podíleli i odborníci na ústavní právo), projednala ho BRS a nyní byl předložen vládě k projednání pouze v informativním režimu s tím, aby jej vzala na vědomí jako úvahový dokument.

„Plníme úkol uložený vládou v roce 2015, jehož řešení započalo již v roce 2005 usnesením vlády č. 1214. Jde o pouhé doporučení meziresortní odborné skupiny, jak řešit připadnou krizovou situaci. Nechceme oslabovat parlament, chceme o všem vést diskusi napříč politickými stranami, což je v dokumentu jasně uvedeno. Načasování do současné mimořádné situace je náhodné a nešťastné,“ říká ministr Metnar.

„Odborníci zkoumali varianty, jak postupovat v krajní situaci, kdy nebude usnášeníschopná sněmovna nebo vláda. Stát musí mít stanovené kompetence a být připraven na tyto hypotetické situace, které mohou nastat. Proto vznikl tento úvahový dokument, o kterém chceme dále diskutovat napříč politických spektrem,“ říká za zpracovatele Radomír Jahoda, náměstek ministra obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.