Ministr Metnar: Univerzita obrany má unikátní postavení v rámci českého vysokého školství

03.10.2021 12:28 | Tisková zpráva

„Vědecko-výzkumný potenciál zajišťuje této vojenské vysoké škole unikátní postavení v rámci českého vysokého školství,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar během návštěvy Univerzity obrany. Seznámil se zde s praktickými kroky v organizaci školy i s konkrétními výsledky v oblasti obranného výzkumu.

Ministr Metnar: Univerzita obrany má unikátní postavení v rámci českého vysokého školství
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Právě z iniciativy a za účasti Lubomíra Metnara byla loni na půdě Univerzity obrany ustavena platforma, v jejímž rámci se rektoři veřejných vysokých škol a zástupci českého obranného průmyslu dohodli na spolupráci ve prospěch rezortu obrany. Univerzita obrany se stala lídrem v propojování akademických pracovišť, výzkumných ústavů a firem v oblasti obranného průmyslu. Rektorka-velitelka Univerzity obrany brigádní generálka profesorka Zuzana Kročová informovala ministra obrany o novinkách, které vojenská vysoká škola jako koordinátor v této oblasti realizuje.

Jde především o zřízení Oddělení pro vědu a výzkum. Toto oddělení řeší ve spolupráci s dalšími institucemi konkrétní požadavky armády v jednotlivých projektech. Takových projektů je v současnosti sedm, dalších třináct se připravuje.

Součástí návštěvy ministra obrany byla také prezentace některých projektů řešených na univerzitě, které mají dopad na technický a technologický rozvoj ozbrojených sil. Jde například o aplikaci umělé inteligence ve vojenství a její použití při řešení operačně taktických úloh a automatizace rozhodovacího procesu, o výzkum a vývoj v oblasti výstrojního zabezpečení nebo o světově unikátní technologie v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.