Ministr Metnar zahájil na Letné oslavy 100 let samostatného Československa

26.10.2018 22:48

Oslavy stého výročí založení samostatného československého státu začaly dnes v 8 hodin statickou ukázkou 153 kusů současné, historické i speciální techniky Armády ČR a složek Integrovaného záchranného systému na Letenské pláni. V 16 hodin je oficiálně zahájil ministr obrany Lubomír Metnar společně s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Alešem Opatou. Expozice zde potrvá až do neděle.

Ministr Metnar zahájil na Letné oslavy 100 let samostatného Československa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

„Oslavy sto let české, respektive československé státnosti jsou nejen oslavou vzniku samostatného státu Čechů a Slováků, ale také oslavou vzniku národních ozbrojených, bezpečnostních a záchranných složek, bez kterých by žádný stát nemohl existovat,“ řekl ministr obrany návštěvníkům při zahájení expozice na Letné.

Výstava přiblíží práci, techniku i výstroj

Cílem této třídenní prezentace je přiblížit práci, techniku a výstroj lidí, kteří svůj život zasvětili službě státu a občanům, a ukázat, jakým vývojem tyto profese od roku 1918 do současnosti prošly. „Zároveň se zde veřejnost může seznámit se současnými možnostmi Armády České republiky a složek Integrovaného záchranného systému,“ dodal ministr obrany.

Součástí prezentace techniky je také tzv. klidová zóna, která nabídne prezentační a náborové stánky všech zúčastněných složek, krátké dynamické ukázky spolupráce složek IZS, výstavu fotografií z působení českých vojáků v zahraničních operacích „Ten druhý život“ a výstavy k 25 letům Městské policie, 160 letům Zdravotnické záchranné služby ČR a 25 letům Policie ČR.

Prezentuje se také ASC Dukla

Představí se také Armádní sportovní centrum Dukla včetně rozhovorů s medailisty armádního sportu, či státní podniky Ministerstva obrany ČR. Na velkoplošných obrazovkách můžete zhlédnout prezentační filmy AČR a složek IZS, historické filmy tematicky zaměřené na působení armády na území hlavního města Prahy, záznamy přehlídek ozbrojených sil v historii nebo krátké filmy zachycující spolupráci složek IZS během povodní v Praze.

Oslavy pokračují i v sobotu od 11 hodin slavnostní vojenskou přísahou a složením slibu na Hradčanském náměstí, v neděli v 10.30 hodin pietním aktem u příležitosti stého výročí vzniku samostatného československého státu na Vítkově a vyvrcholením pak bude ve 14 hodin slavnostní přehlídka na Evropské třídě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…